AMSTERDAM - EYE presenteert in 2018 vier tentoonstellingen op het grensvlak van film en beeldende kunst: een tentoonstelling rond de Deense kunstenaar Jesper Just, in het voorjaar gevolgd door de drie winnaars van de EYE Art & Film Prize: Hito Steyerl, Ben Rivers en Wang Bing. Alex van Warmerdam maakt speciaal voor zijn zomertentoonstelling een serie nieuwe kunstwerken en een aantal korte films. In het najaar van 2018 stelt Ryoji Ikeda, sleutelfiguur in de elektronische muziek en beeldend kunstenaar, speciaal voor EYE een spectaculaire audiovisuele presentatie samen.

Jesper Just

Wanneer: 17 december t/m 11 maart 2018

EYE presenteert een tentoonstelling rond de Deense kunstenaar Jesper Just (Kopenhagen, 1974). Just heeft internationaal furore gemaakt met grote cinematografische werken waarin hij gender, verlangen, relaties en identiteit onderzoekt in een geraffineerde beeldtaal.

Just maakt gebruik van een herkenbare filmtaal die doet denken aan grote bioscoopfilms. Zo stelt hij stereotypes aan de kaak die mede het gevolg zijn van dergelijke rolbevestigende (Hollywood)films: de relaties tussen man en vrouw, gedragsregels voor mensen in de openbare ruimte, en iemands etnische, sociale of gender-gerelateerde achtergrond. Op subtiele wijze, soms humoristisch, levert Just kritiek op vaste rolpatronen. Ook toont hij de obsessie met jeugd en schoonheid, die zo’n belangrijke rol speelt in onze westerse samenleving. Zijn werken maken je bewust van je eigen vooroordelen. Speciaal voor EYE heeft Jesper Just een bijzondere installatie gemaakt rond de architectuur van het museumgebouw.

EYE Art & Film Prize: Hito Steyerl, Ben Rivers en Wang Bing

Wanneer: 24 maart t/m 27 mei 2018

In 2015 heeft EYE een nieuwe prijs in het leven geroepen voor het grensgebied tussen beeldende kunst en film. Op de eerste tentoonstelling rond deze EYE Art & Film Prize is het werk te zien van de eerste drie winnaars, die allen een geëngageerd kunstenaarschap laten zien. Op het Filmbal in april wordt de vierde EYE Art & Film Prize winnaar (prijzengeld £25,000) bekendgemaakt en overhandigd.

Hito Steyerl (EYE Art & Film Prize 2015)

Hito Steyerl (1966, Duitsland) is een van de meest vooraanstaande videokunstenaars van dit moment. Steyerl onderzoekt in haar scherpzinnige en vaak humoristische werk de rol van de media in tijden van globalisering, en de duizelingwekkende snelle verspreiding van beelden en kennis die de digitale technologie met zich meebrengt. Met haar werk gaat ze ook in tegen de mechanismes van de kunstwereld, die ze graag een spiegel voorhoudt.

Ben Rivers (EYE Art & Film Prize 2016)

Ben Rivers (1972, GB) filmt vaak mensen die zich op een of andere manier aan de samenleving hebben onttrokken. Met het ruwe filmmateriaal, geschoten op celluloid, creëert Rivers subtiele verhalen over alternatieve bestaanswijzen in de marges van de samenleving. In zijn werk toont hij zich als een invoelende beschouwer van het leven van mensen die zich onttrekken aan een voor de hand liggende levensstijl en een utopische gemeenschap vormen.

Wang Bing (EYE Art & Film Prize 2017)

Wang Bing (1967, China) richt zich in zijn maatschappelijk geëngageerde werk op de veranderingen die plaatsvinden in de Chinese samenleving. Wangs films, zoals West of Tracks, zijn vaak opgebouwd uit opvallend lange opnamen. Hoewel hij een uitgesproken politieke mening uitdraagt, dwingt Wang Bing zijn kijkers niet zijn visie te onderschrijven. Zijn prachtige en moedige werk biedt ruimte voor meerduidigheid.

De EYE Art & Film Prize wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Paddy and Joan Leigh Fermor Arts Fund.

Alex van Warmerdam

Wanneer: 10 juni t/m 2 september 2018

Alex van Warmerdam (Haarlem, 1952) is onmiskenbaar een van Nederlands belangrijkste regisseurs. Een messcherp observator, die alle details van zijn films en toneelstukken tot in de puntjes uitwerkt. Van Warmerdams films zitten vol droge humor, nukkige personages, strak gestileerde decors en surrealistische scènes. Speciaal voor EYE maakt Van Warmerdam een serie nieuwe werken. Onder de kunstwerken bevindt zich een levensgrote kijkdoos, een zoekgeraakt meisje, een zelfbladerend boek, ‘schepselen van het woud’ in een steeds veranderend schilderij en een bijzonder aquarium. Aanvullend op deze nieuwe werken worden filmfragmenten uit het oeuvre van Van Warmerdam op grote s chermen geprojecteerd. In de filmzalen draaien de volledige films, inclusief een nieuwe montage van Grimm en restauraties van Abel en De Noorderlingen (35mm-kopieën uit de EYE-collectie).

Ryoji Ikeda

Wanneer: 15 september t/m 2 december 2018

Sleutelfiguur in de elektronische muziek en beeldend kunstenaar Ryoji Ikeda (Giifu, Japan, 1966) staat bekend om zijn overweldigende live acts en geestverruimend audiovisueel werk. Speciaal voor EYE stelt Ikeda een spectaculaire presentatie samen, die de bezoeker onderdompelt in beeld en geluid. Met zijn even minimalistische als adembenemende audiovisuele kunst balanceert Ikeda op de grens van kunst en technologie. Hij maakt gebruik van wiskundige patronen, kwantummechanica, computerdata, geluid en licht en vormt die om tot werken van een ongrijpbare kracht en schoonheid. Vaak verbeelden zijn kunstwerken de onzichtbare structuren en data die ons leven besturen. Met wiskundige precisie brengt hij geluid en licht terug tot de esse ntie in oogverblindende installaties, of overstelpt hij de kijker met een visueel bombardement van barcodes of pixels.

Hij won de Prix Ars Electronica Collide@CERN in 2014.