AMSTERDAM - "Meesterlijk", "geweldig" en "waanzinnig". Vanwege de enthousiaste reacties bij het publiek en de hoge bezoekersaantallen wordt de tentoonstelling 'WOEST' in het Outsider Art Museum verlengd t/m zondag 3 mei 2020. Daarna reist de tentoonstelling door naar de Collection de l’Art Brut in Lausanne en de State Hermitage in St. Petersburg. In ruim vier maanden tijd heeft 'WOEST' meer dan 75.000 bezoekers ontvangen. Een fantastisch resultaat voor het Outsider Art Museum, dat in maart 2016 is geopend door Koningin Máxima.

‘WOEST’ is een reis door het drukke hoofd van Willem van Genk die blijft zoeken in een voor hem onbegrijpelijke wereld en daardoor overweldigende kunst creëert. Van Genk (1927-2005) begint zijn loopbaan met verbazingwekkende panorama’s van steden, gevolgd door olieverfschilderingen op aan elkaar gespijkerde panelen, die zijn versplinterde wereld weerspiegelen. Schietende gangsters, fascisme, communisme, spuitende fonteinen, boeken, trotse monumenten, parades, plattegronden, treinen, trolleys, moorden, executies en portretten van belangrijke mannen: zijn fantasierijke gedachtengoed stroomt in alle kleuren over zijn schilderijen.

Curator en kunsthistoricus Ans van Berkum deed internationaal onderzoek en stuitte op unieke werken van Willem van Genk die nu voor het eerst in Nederland zijn te zien. Bijzonder is ook de bruikleen van het Stedelijk Museum - ‘Metrostation Opéra’, waarin Van Genk een schitterende verbeelding van dit Parijse metrostation presenteert – en het magnifieke werk ‘Kiev Station Moskou’ dat het Rijksmuseum ter beschikking stelt.

De bekende Vlaamse modeontwerper Walter Van Beirendonck, een grote bewonderaar van Willem van Genk, is de vormgever van WOEST. “De energie, kracht en durf waarmee Van Genk kunst maakt, raakt mij. Ik hoop dat bezoekers gefascineerd raken door zijn veelzijdige talent en zich laten meeslepen in zijn fantasierijke wereld.”

Tijdens een audiotour neemt journalist en publicist Hugo Borst de bezoeker mee door het energieke brein van Willem van Genk. Ook Borst is enorm geïntrigeerd door het werk van deze kunstenaar. “Hij is denk ik een van de grootste geheimen van dit land. Niet veel mensen weten dat Willem van Genk een van Nederlands grootste kunstenaars van de 20e eeuw is.”

WOEST is te zien van 19 september 2019 t/m 3 mei 2020 in het Outsider Art Museum, gevestigd in de Hermitage Amsterdam. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus. Prijs: 24,99; uitgeverij Lannoo.

Internationale aandacht
Na de tentoonstelling in het Outsider Art Museum zullen de kunstwerken van Van Genk verder reizen naar Lausanne en St. Petersburg. In Lausanne zal de Collection de l’Art Brut de expositie presenteren van 19 juni t/m 4 oktober 2020. Vervolgens reist de tentoonstelling door naar de Hermitage in St. Petersburg, een enorme erkenning voor het werk van Willem van Genk. De expositie is daar te zien vanaf 3 december 2020 t/m eind februari 2021.