AMSTERDAM - De bandoneon is met zijn kenmerkende, hartverscheurende klank de belichaming van de Argentijnse tango. Dat het instrument ook in andere genres kan stralen, bewijst bandoneon-virtuoos Victor Hugo Villena. De Argentijns-Franse topmusicus laat bij zijn aanstaande concerten in Nederland naast Piazzolla en andere tangocomponisten ook werk van Bach horen. Violist Radboud van Geldre en danseres Ashley Affolter geven met hun gastoptredens extra glans aan het programma. Tango meets Bach is te beleven in het Concertgebouw in Amsterdam op 6 mei.
Victor Hugo Villena groeide in Argentinië op met tango. “De hele dag klonk er tango of volksmuziek in huis. Op een dag kwam mijn vader thuis met een bandoneon en legde het instrument op tafel met de woorden dat ik er niet aan mocht komen; dat moet je niet tegen een kind zeggen…”
Victor was geïntrigeerd door het instrument en ging spelen. “Ik leerde mezelf liedjes en mocht op les, volgens de docent had ik talent.”
Eerste prijs
Dat bleek wel, want op 17-jarige leeftijd selecteerde de Academia Nacional del Tango in Buenos Aires hem als beste jonge bandoneonist. Ook won hij de eerste prijs in het solistenconcours in Cosquin, Argentinië.
Benieuwd als hij was naar Europa, ging hij op zijn twintigste naar Frankrijk, waar hij musici leerde kennen zoals Gustavo Beytelmann, een grote inspirator. “Ik ging ook samenspelen met jazzmuzikanten en wijdde me aan kamermuziek. In die jaren ontdekte ik wat er allemaal mogelijk is met de bandoneon.” Intussen maakte hij wereldwijd naam als solist, in ensembles en als artistiek leider.
Bach
Een van de klassieke componisten die hem na aan het hart ligt is Johann Sebastian Bach. “Zijn muziek brengt je ertoe om je blik naar binnen te richten en stimuleert je om de grenzen van je kunnen op te zoeken.” Villena is dan ook gedreven om te laten horen hoe mooi Bach klinkt op bandoneon. Bij de concerten in Nederland speelt hij onder meer de Sinfonia in g en Invention nr. 4 in d.
Ook hedendaagse componisten brengt hij met enthousiasme. Op 6 en 7 mei klinkt een compositie van de Argentijns-Israëlische componist en bandoneonist Amijai Shalev, genaamd Transformations. “Dat werk laat horen wat een breed scala aan expressiemogelijkheden de bandoneon heeft, op een zeer gepassioneerde manier.”
Piazzolla
Die passie komt ook naar voren in de tango’s die Villena ten gehore brengt; van Piazzolla onder meer het ontroerende Chiquilin de Bachin en de klassieker Adios Nonino - bekend van ‘de traan van Máxima’.
Villena krijgt in een deel van het programma gezelschap van violist Radboud van Geldre. Samen spelen ze enkele tango’s zoals Toda mi vida en Anonimo. “Viool en bandoneon zijn instrumenten die heel goed mengen en samen talrijke verschillende kleuren tevoorschijn kunnen toveren.”
Dans
Bij Tango meets Bach treedt ook een danseres op: de jonge, zeer getalenteerde Ashley Affolter. Zij is volgens eigen zeggen een open danser die stijlen, bewegingskwaliteiten en methodes onderzoekt om daarmee haar eigen bewegingstaal te verruimen. Ze danst bij dit concert op choreografie van Rogier Dasselaar, die afstudeerde aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam.
Het is een extra, verrassend element bij dit meeslepende concert met uitvoerenden die ongetwijfeld de harten van het publiek zullen stelen.
Tango Arts Academy
Tango meets Bach is een productie van stichting Tango Arts Academy International (TAAI), die zich richt op behoud, vernieuwing en verspreiding van de Argentijnse tangocultuur.
Datum en locatie
Vrijdag 6 mei 2022 om 20.30 uur: Amsterdam, Koninklijk Concertgebouw, Kleine Zaal.
Tickets
Duur: ca. 70 minuten (zonder pauze)