AMSTERDAM - Deze zomer, 20 jaar na Herman Broods dood, gaat de fonkelnieuwe restauratie van Cha-cha in première tijdens Sunsets, de openluchtvoorstellingen van Eye Filmmuseum. Bij zonsondergang kun je in de buitenlucht genieten van een vooruitblik op komende Eye-programma's, zoals Cinema Ecologica, Women Make Film en Badlands, en de afsluiting van Film Noir – voorstellingen die extra feestelijk zijn vanwege het 75-jarig bestaan van het filmmuseum.

Sunsets, 20 t/m 25 augustus 2021 bij Eye, IJPromenade 1, Amsterdam, rond 21.30 (zonsondergang), entree vanaf 20.30, eyefilm.nl/sunsets

Sunsets laat het grote doek verrijzen in het park direct achter Eye. Hier in de openlucht is een zomers voorproefje te zien van de Eye-programma's die op stapel staan. Een van de hoogtepunten is Cha-cha (1979), met Herman Brood en punkzangeres Nina Hagen. Herbert Curiël geeft een woelig tijdsbeeld van de rauwe Amsterdamse pop- en punkscene eind jaren zeventig.

In Waterworld (Kevin Reynolds, 1995) zijn de poolkappen gesmolten en is Kevin Costner een man met kieuwen die op een drijvende stad met overlevenden stuit.

Voor Waterworld geeft theatermaker en schrijfster Anoek Nuyens (De zaak Shell) een flitslezing over het belang van het maken van toekomstscenario's. Wat voor toekomst willen we en hoe zorgen we dat die er komt? Op het festivalterrein rijdt ook de Vliegende Vleugel op wielen rond, bespeeld door pianiste Keiko Shichijo.

Robert Mitchum geeft in The Night of the Hunter (Charles Laughton, 1955) als psychopathische predikant de donkerte van de film noir angstwekkend gestalte.

Deze en nog drie andere films worden geprojecteerd op een doek van 5 x 12 meter.

Toegang is op basis van reservering via de website voor maximaal 4 personen.

Met een reservering ben je dus zeker van een plaats. Je krijgt een stoel en een koptelefoon. Bij slecht weer wordt op de dag zelf beslist of het doorgaat. We sturen dan een mailing naar de mensen die hebben gereserveerd.

Het gehele event wordt op 1,5 meter afstand georganiseerd volgens de huidige COVID-19 maatregelen. Wanneer er maatregelen wijzigen die van invloed zijn op het programma brengen wij hier de bezoekers van op de hoogte.

Programma Sunsets
Cha-cha
Herbert Curiël (NL 1979 100') Eye on Sound 20 aug

Deze gloednieuw restauratie, met Herman Brood en punkzangeres Nina Hagen, geeft een woelig tijdsbeeld van de Amsterdamse popscene.

The Piano
Jane Campion (AU/NZ/FR 1993 121') Women Make Film 21 aug

Wreed machtsspel en seksueel ontwaken in 19e-eeuws Nieuw-Zeeland. Met dit grootse liefdesverhaal werd Jane Campion de enige vrouwelijke regisseur die in Cannes de Gouden Palm won.

To the Moon
Tadhg O'Sullivan (IE 2020 76') Previously Unreleased 22 aug

Een filmische ode aan de maan, van de pionierstijd tot nu, in tien hoofdstukken over liefde, gekte, verlangen, verlies en onschuld.

I Don't Wanna Dance
Flynn von Kleist (NL 2021 90') MovieZone x Badlands 23 aug

Joey (15) moet besluiten of hij uit de destructieve dans met zijn moeder stapt of bij haar blijft, ten koste van zijn eigen geluk. Een waargebeurd verhaal, gespeeld door Yfendo van Praag, de jongen die het zelf meemaakte.

The Night of the Hunter
Charles Laughton (VS 1955 93') Film Noir 24 aug

Klassieke thriller over een psychopathische predikant, een monumentale rol van Robert Mitchum. Een van de meest excentrieke films over de strijd tussen goed en kwaad.

Waterworld
Kevin Reynolds (VS 1995 135') Cinema Ecologica 25 aug

Miskende, dystopische sf-film over een man met kieuwen op zoek naar een mythisch Droogland onder de zeespiegel. Mad Max op het water.