AMSTERDAM - A Dog’s Heart, de zeer enthousiast ontvangen opera van Alexander Raskatov, keert in april 2017 terug bij De Nationale Opera. De basis voor de opera is de satirische novelle Hondenhart van Mikhail Boelgakov. Hij schreef het verhaal als satirische kritiek op het Sovjetsysteem.

Nadat de hond Sjarik de hypofyse en testikels van een mens ingeplant heeft gekregen, ontwikkelt hij zich tot de gewetenloze misdadiger Sjarikov.

Dat loopt natuurlijk vreselijk uit de hand: Sjarikov tiranniseert iedereen in zijn omgeving, en uiteindelijk zit er nog maar één ding op: Sjarikov opnieuw opereren.

Een glansrol is er in deze opera voor de poppenspelers van Blind Summit Theatre, die op het toneel een levensgrote hond laten bewegen. De voorstelling staat net zoals bij de wereldpremière onder muzikale leiding van Martyn Brabbins, ditmaal voor het Nederlands Kamerorkest en het Koor van de Nationale Opera. Sergei Leiferkus keert terug als dokter Filipp Filipovitsj en Peter Hoare zingt de rol van Sjarikov. Hij zong die rol eerder bij de English National Opera.

Voor de fantasievollle enscenering van Simon McBurney was veel lof in de Nederlandse en internationale pers. “De Britse regisseur Simon McBurney weet overdrijving en karikatuur in toom te houden. Hij levert in een ingenieus decor met filmbeelden in Russische jarentwintigstijl een overtuigende en humoristische voorstelling af,” schreef NRC Handelsblad in 2010.

A Dog's Heart is te zien van 22 april t/m 5 mei 2017 bij De Nationale Opera.

Voor meer informatie, zie operaballet.nl/dogs-heart