AMSTERDAM - De Amsterdamse haven is sinds mensenheugenis ‘s wereld grootste importhaven van cacao. Daarom vaart de Havensafari vanaf zaterdag 28 september verder met een speciale expeditie waarin cacao de hoofdrol speelt, namelijk DE CACAO EXPEDITIE.

De Havensafari is een unieke boottocht die door het (normaal niet toegankelijke) westelijke havengebied van Amsterdam vaart. Deze zomer zijn vanaf half juni 15 (volgeboekte) vaarten georganiseerd waarin de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van de havens op ludieke wijze toegelicht werd. Met een afstap op het Hembrugterrein in Zaanstad werd een kijkje genomen bij het nieuwe HEM (de voormalige kogelfabriek) en werden in de overdekte terminals de stoere havenmedewerkers bezongen door lieftallige operazangeressen.

Ook bij de CACAO EXPEDITIE vertellen de bevlogen gidsen over de geschiedenis van Amsterdam en de rol die cacao daarin speelde en nog steeds speelt. Zij laten de bezoeker met andere ogen naar dit onbekende gebied kijken waarin jaarlijks 600.000 ton cacao wordt overgeslagen.

Cacaobonen liggen gemiddeld vier jaar te wachten in Amsterdam voor ze worden geperst tot poeder en boter. Daarna wordt er suiker toegevoegd en maken deze bedrijven er letterlijk chocola van. Hoe dat in zijn werk gaat ontdekken de bezoekers van de CACAO EXPEDITIE; ze volgen de reis van boon tot reep. De ontwikkelingen staan trouwens niet stil.
Zo is het duurzame bedrijf de Chocolatemakers sinds kort in de havens gevestigd en neemt ook Tony’s Chocolonely haar intrek in het roemruchte gebouw De Vrede aan het Noordzeekanaal.

De Cacao expeditie wordt een beleving die alle zintuigen prikkelt.
Met het comfortabele, deels overdekte schip, de Hembrug 1 – incl. bar met chocolade hapjes en proeverij- is deze ervaring een aanrader voor elke chocoladeliefhebber.

Meer informatie:
De boot vaart op zaterdag en zondag, namelijk vanaf zaterdag 28 september van 13- 15 uur (vertrek vanaf Pier 14, A’dam) en op zondag van 13-15 uur (vertrek vanaf het Zaantheater, Zaandam) tot zondag 27 oktober. Info en tickets (A 27,50) zijn te koop via www.havensafari.nl