AMSTERDAM- In 2014 deed Eye Filmmuseum een belangwekkende ontdekking tijdens het catalogiseren van een schenking. De verloren gewaande Britse stille film Love, Life and Laughter uit 1923 bleek deel uit te maken van de inventaris van een reeds in 1932 gesloten Gelderse bioscoop. Op 3 oktober aanstaande wordt tijdens het BFI London Film Festival de gerestaureerde versie voor het eerst aan het publiek gepresenteerd.


Jarenlang nam Love, Life and Laughter een prominente plaats in op de Most Wanted-lijst van het British Film Institute. Tot de film vijf jaar geleden weer boven water kwam: weliswaar incompleet, maar verder in opvallend goede staat. Met dank aan Jos van Egmond en Margreeth van Egmond-Hoogland, en Gerhard van der Worp, die het materiaal van de ondergang redde.


Love, Life and Laughter werd geregisseerd door George Pearson, een pionier van de Britse cinema van wie slechts een handjevol films resteert. In Nederland werd de film uitgebracht onder de titel Tip-Toes, de koningin van de music-halls. Hoofdrolspeelster Betty Balfour, die een danseresje speelt dat droomt van een glanzende carrière, was getuige de ronkende advertentietekst ook in Nederland populair. 'En dan begint een brok toneelspel, nu eens dramatisch en dan weer komisch, maar zo levenswaar en gevoelig gespeeld als alleen een Betty Balfour vermag uit te beelden.'


De restauratie vond plaats onder auspiciën van het BFI National Archive in het filmrestauratielab L’Immagine Ritrovata in Bologna, in samenwerking met Eye Filmmuseum, en met ondersteuning van de Eric Anker-Petersen Charity. Het resultaat is 3 oktober a.s. te zien in het kader van het 63rd BFI London Film Festival.


Voor meer informatie, klik hier.