AMSTERDAM - Stichting Nieuwe Helden / Lucas De Man en de Tolhuistuin presenteren de muziektheatrale voorstelling Ronja, een inkijkje in het leven van Ronja en haar moeder Clara en de wereld van armoede, ongelijkheid en sociale uitsluiting. Op vrijdag 26 oktober om 20:30 vindt er een speciale voorpremière plaats van Ronja die in 2019 op tournee door Nederland en België gaat. Stichting Nieuwe Helden en de Tolhuistuin vinden het belangrijk dat Ronja ook voor hen die wellicht niet de financiële middelen hebben, de voorstelling kunnen zien. Via Stichting Doras, een instelling voor maatschappelijke dienstverlening in Amsterdam-Noord en de Voedselbank aldaar worden mensen uitgenodigd om de voorstelling gratis te bezoeken. Na de voorstelling vindt er een nagesprek plaats met een speciale gast en de makers van Ronja.

Ronja
In de muzikaal-theatrale voorstelling Ronja ontmoeten we Clara, de mama van Ronja. Clara probeert al een aantal jaren rond te komen van een uitkering en de beste moeder van de wereld te zijn voor Ronja. Via haar verhaal ontmoeten we ook de maatschappelijk werkster van Clara die haar er via stapels formulieren bovenop probeert te helpen en de juf van Ronja die ook wel ziet dat Ronja niet altijd een boterham in haar trommeltje heeft, maar niet goed weet hoe ze Clara daarop kan aanspreken. Maar misschien heeft Clara nu eindelijk een uitweg gevonden en die mogelijkheid wil ze graag met u delen!

Wat kunnen wij nou echt doen om het armoedeprobleem op te lossen
Via Clara krijgen we een inkijk in de gevolgen van armoede voor een alleenstaande moeder en haar 11 jarige dochter. Door middel van persoonlijke verhalen en liedjes gebaseerd op tientallen interviews met mensen die dagelijks te maken hebben met armoede probeert Stichting Nieuwe Helden samen met het publiek antwoorden te vinden op vragen als: Wat kunnen wij nou echt doen om het armoedeprobleem op te lossen? Gaat armoede uiteindelijk niet over een verregaande sociale en maatschappelijke ongelijkheid die we gezamenlijk, stilzwijgend aanvaarden en in stand houden?

Ronja is een coproductie van Stichting Nieuwe Helden, Stichting Tolhuistuin en de Verkadefabriek en onderdeel van het Stichting Nieuwe Helden-project OchArme, een artistiek en journalistiek project rondom armoede en ongelijkheid in Nederland en Vlaanderen.

Actie: koop een kaartje voor een ander
Om bewustwording te creëren van wat armoede in het dagelijks leven betekent en om publiek aan te zetten daadwerkelijk bij te dragen aan het oplossen van het armoedeprobleem, is er de actie: koop een kaartje voor een ander in het leven geroepen.

Hierbij kan men een (extra) ticket voor de voorstelling à € 5,00 bestellen voor iemand met een kleine beurs.