AMSTERDAM - Het Stedelijk Museum zal op zaterdag 5 juni de deuren weer openen voor publiek, en laten we hopen dat het nooit meer dicht hoeft. Men zal op 5 juni openen met een aantal nieuwe tentoonstellingen, waaronder het eerste grote overzicht van Bruce Nauman in Nederland. Een aantal andere tentoonstellingen zijn verlengd.


BRUCE NAUMAN

5 juni t/m 24 oktober 2021

We openen de deuren met het grootste overzicht van Bruce Nauman in Nederland. Nauman is een van de belangrijkste levende kunstenaars en zijn diverse oeuvre is van grote invloed op kunstenaars na hem. De tentoonstelling bestaat uit ruim veertig werken, waaronder sculpturen, teksten, geluidswerken, neon, video's, en een aantal zaalvullende installaties. Nauman werk is ontregelend, indringend en absurdistisch, met verwijzingen naar grote thema's in het leven, zoals dood, seks, liefde, frustratie en onvermogen. Nauman werken zijn zowel een mentale als een lichamelijke ervaring. De werken nodigen je uit om mee te leven of zelfs mee te doen. Maar, niets is wat het lijkt - als je de tijd neemt, geven diepere lagen zich prijs.

SURINAAMSE SCHOOL
t/m 11 juli 2021

Surinaamse School is een overzicht van Surinaamse schilderkunst in al haar verscheidenheid en diepgang. Met meer dan 100 kunstwerken van 35 kunstenaars neemt Surinaamse School je mee langs de schilderkunst van ca. 1910 tot midden jaren 1980 en de verhalen die eraan ten grondslag liggen; van de verbeelding van de eigen geschiedenis, spiritualiteit en het alledaagse leven tot abstracte experimenten en maatschappelijke veranderingen. Naast de artistieke vorming in eigen land, die zich ontwikkelde tegen de achtergrond van groeiend nationalisme, processen van dekolonisatie en natievorming, is onder meer de artistieke beweging tussen Suriname en Nederland van invloed geweest op het werk en leven van verschillende kunstenaars in de tentoonstelling.

CHARLOTTE PRODGER
5 juni t/m 5 september 2021

Turner Prize-winnaar Charlotte Prodger sleept met de nieuwste filmtechnieken de kijker mee in een zintuigelijke ervaring. In SaF05 maakt zij gebruik van meerdere brontypes – archiefmateriaal, onderzoek en dagboeken – en combineert opnames uit diverse geografische locaties (de Schotse Hooglanden, de Great Basin-woestijn (westelijke VS), de Okavango-delta (Botswana) en de Griekse Ionische Eilanden). SaF05 is vernoemd naar een zeldzame leeuwin met manen, die in het werk voorkomt als een teken van queer verbondenheid en verlangen. SaF05 is een meditatieve reflectie op soms ongrijpbare relaties die begrippen als intimiteit, seksualiteit en verwantschap zowel verbreden als vervagen.

WE'RE OUT HERE
vanaf 5 juni 2021

Deze eerste editie van POST/NO/BILLS van Metro54 is een ode aan de straatguerilla-affichecultuur. Met werk van ontwerpers Lydienne Albertoe, Serana Angelista, Jeanine van Berkel en Cengiz Mengüç. POST/NO/BILLS loopt langs de belangrijkste 'verkeersader' in het museum, van de Audizaal naar de omloop van de historische trap. Met regelmatige wissels worden hier de snelste vormen van grafisch ontwerp getoond, inspelend op de huidige ontwikkelingen, trends en thema's binnen het vakgebied en in de maatschappij. Metro54 onderzoekt de beeldtaal van de tegencultuur met vragen als: Van wie is de straat? Wie mag de openbare ruimte gebruiken in tijden van nood en privatisering?

Van Thonet tot Dutch design - 125 jaar wonen in het Stedelijk
t/m 11 juli 2021

Deze jubileumtentoonstelling laat een ruime selectie zien van de beroemde collectie vormgeving van het Stedelijk. Al deze ontwerpen zijn in de afgelopen 125 jaar baanbrekend en actueel geweest. De tentoonstelling voert van een van de oudste meubels in de collectie, een bank van Thonet, langs stromingen als de Wiener Werkstätte, de Amsterdamse School en de Scandinavische vormgeving, naar de opkomst van plastic in de jaren 60, het kleurrijke Italiaanse Memphis design uit de jaren 80 en Dutch design. Ook actuele onderwerpen, zoals duurzaamheid en de impact van de coronacrisis op de vormgeving in Nederland, zijn in de tentoonstelling verwerkt.

Kijk hier voor meer info.