AMSTERDAM - Het Stedelijk, dat dit jaar met drie presentaties onverwachte kanten van De Stijl belicht, is ook een belangrijke bruikleengever aan het De Stijl-jaar in Nederland. Het Stedelijk geeft dit jaar dertien werken uit de collectie in bruikleen aan vijf musea. 

Zo is Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman vanaf 6 mei te zien in De Kleuren van De Stijl in Kunsthal KAdE, Amersfoort, een tentoonstelling die inzoomt in op het kleurgebruik van De Stijl en hoe kunstenaars na WO II onderzoek bleven doen naar de autonome kracht van kleur. Het Stedelijk leende het werk sinds de aankoop in 1969 slechts drie keer eerder uit. In dezelfde tentoonstelling zijn ook andere iconische werken uit de collectie van het Stedelijk te zien, van Josef Albers, Jasper Johns, Yves Klein en Robert Ryman. Het werk Untitled van Jasper Johns reist na Amersfoort door naar de Royal Academy of Arts in Londen en daarna naar the Broad Museum in Los Angeles.

Andere musea die in het kader van het De Stijl-jaar bruiklenen van het Stedelijk hebben ontvangen zijn Museum Dr8888, waar werk van Wobbe Alkema en Bart van der Leck te zien is in De Stijl van Drachten, het Gemeentemuseum Den Haag, werk van Mondriaan is deze maand nog te zien in Piet Mondriaan en Bart van der Leck, en het Centraal Museum Utrecht waar werk van Theo van Doesburg, Bart van der Leck en de Witteveen Kinderstoel van Gerrit Rietveld (gezamenlijke aankoop Stedelijk Museum Amsterdam en Centraal Museum Utrecht) te zien zijn in de tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl. Eerder dit jaar was werk van Wim Crouwel en Bart van der Leck uit de collectie van het Stedelijk in het Rijksmuseum te zien.

De Stijl in het Stedelijk

De tentoonstellingen die in 2017 in het Stedelijk te zien zijn, in het kader van het Stijl-jaar zijn: De Stijl in het Stedelijk (3 december 2016 – 21 mei 2017), Chris Beekman, de afvallige van De Stijl (8 april – 17 september 2017) en De Stijl en Metz & Co (14 oktober 2017– 28 januari 2018).

De tentoonstellingen in het kader van 100 Jaar De Stijl zijn onderdeel van een nieuw, langlopend onderzoeksprogramma van het Stedelijk. Daarin wordt de collectie van het museum, zonder onderscheid tussen beeldende kunst en vormgeving, op een experimentele manier benaderd, geïnterpreteerd en gepresenteerd. Ook de rijke geschiedenis van het instituut en de archieven worden daarbij betrokken.