AMSTERDAM - Op 16 december opent STEDELIJK BASE. AMO-architecten Rem Koolhaas en Federico Martelli ontwikkelden voor deze nieuwe collectiepresentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam een licht en speels tentoonstellingsconcept. Bijna 700 highlights uit de kunstgeschiedenis worden getoond op speciaal daarvoor ontworpen slanke wanden die los in de ruimte staan. De wanden zijn daarvoor geschikt gemaakt door een slimme toepassing van staal. In STEDELIJK BASE is moderne en hedendaagse kunst en vormgeving te zien vanaf 1880 tot nu.

Perfecte kennismaking met moderne kunst en vormgeving

STEDELIJK BASE is een laagdrempelige kennismaking met kunst en vormgeving. Aan de hand van meesterwerken van o.a. Piet Mondriaan, Kazimir Malevich, Charley Toorop, Gerrit Rietveld, Ed van der Elsken, Jeff Koons en Marlene Dumas maakt de bezoeker een reis door de kunstgeschiedenis. De presentatie even verrassend als onorthodox, passend bij het Stedelijk, dat een traditie kent van experiment en dwarse presentaties.

Architect Rem Koolhaas is de aangewezen persoon voor deze vernieuwende presentatie: ‘Ik kom al vanaf mijn twaalfde in het Stedelijk, het museum was mijn universiteit en heeft mijn esthetisch gevoel gevormd.’ Koolhaas’ doel voor STEDELIJK BASE was om een soort landschap van lichte wanden te creëren: ‘Dat wilde ik doen zonder de bezoeker één kant op te dwingen. De wanden zal de bezoeker eerder ervaren als schermen dan als muren. Hij bepaalt zelf zijn route en kan steeds een andere richting inslaan, alsof hij in een stad loopt en telkens iets nieuws ontdekt.’

Margriet Schavemaker, vanuit Stedelijk Museum medeverantwoordelijk voor de selectie van de werken en de presentatie: ‘STEDELIJK BASE is onze manier om de collectie ook in de 21ste eeuw relevant te maken. De presentatie zit vol verrassende dwarsverbanden, maar heeft ook een heldere tijdlijn. Daardoor zal voor de bezoeker steeds duidelijk zijn in welke periode in de kunstgeschiedenis hij zich bevindt.’

180 ton staal

Tata Steel Nederland heeft maar liefst 180 ton staal verwerkt in de voor STEDELIJK BASE ontworpen tentoonstellingswanden. Directievoorzitter Theo Henrar: ‘Dit is een echte wereldprimeur van Nederlandse bodem. Een prestatie die tot stand is gekomen dankzij het innovatieve vermogen, de creativiteit en de flexibiliteit van alle betrokken partijen. Ik ben trots dat Tata Steel Nederland een grote bijdrage aan dit project heeft kunnen leveren.’

Dat de wanden zo dun en tegelijk sterk zijn, is mede te danken aan de constructieve rekenmodellen van technisch ontwerpbedrijf Arup.

Sluitstuk

STEDELIJK BASE is het sluitstuk van de nieuwe gebouwindeling. Het gebouw is inzichtelijker ingedeeld, tweederde is nu gewijd aan de collectie. Op de begane grond zijn in STEDELIJK TURNS steeds wisselende collectiepresentaties te zien, vanuit steeds nieuwe perspectieven, onderzoeken en actuele thema’s. Onder de noemer STEDELIJK NOW toont het Stedelijk tijdelijke tentoonstellingen op de eerste verdieping. En recent is, in samenwerking met Benthem Crouwel Architects, het nieuwe entreegebied geopend, dat nu een echte ontmoetingsplaats is geworden. De nieuwe indeling van het gebouw en de wijze van presenteren van de collectie zijn gebaseerd op de visie van Beatrix Ruf en uitgevoerd door het team van Stedelijk Museum.

Klik hier voor het volledige eerste persbericht over STEDELIJK BASE

Feestelijk openingsweekend STEDELIJK BASE

De opening van STEDELIJK BASE wordt groots gevierd. Allereerst lanceert het museum een nieuwe website, ontwikkeld in samenwerking met Grrr. Daarnaast is er voor iedere vijftigste bezoeker op zaterdag 16 december een leuke attentie. Op zondag 17 december is er van 14.30-16.00 uur in het Teijin Auditorium een publieksprogramma met AMO-architecten Rem Koolhaas en Federico Martelli en Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum). De voertaal van dit programma is Engels.

Voor meer informatie en tickets, klik hier.