AMSTERDAM - Sinds de première in 2007 op het Holland Festival reist Toneelgroep Amsterdam met Romeinse tragedies de hele wereld rond. Van New York tot Adelaide reageren pers en publiek laaiend enthousiast op deze zes uur durende (Nederlands gesproken!) Shakespearemarathon. Van 15 t/m 21 juni 2018 staat het multimediale spektakel exclusief in Carré. De kaartverkoop start op 25 augustus om 9:00 via carre.nl.

Tijdens het Holland Festival 2018 speelt Toneelgroep Amsterdam eindelijk weer Romeinse tragedies in Amsterdam. Regisseur Ivo van Hove smeedde drie stukken van Shakespeare aaneen tot een zes uur durende, non-stop gefilmde en uitgezonden live TV-show waarin 14 acteurs met elkaar de strijd aangaan en de achterkant van het politieke bedrijf tonen. Machtsmanipulaties, moorden en oorlogen worden als een georkestreerd bombardement van woorden, beelden en live muziek afgevuurd. Het publiek bevindt zich midden in deze politieke arena en kan vrij bewegen door Carré. Bezoekers kunnen tussen de acteurs gaan zitten op het toneel, op de scène een hapje eten of drankje drinken en live reageren via social media (#romantragedies). De hele voorstellingenreeks wordt Engelstalig boventiteld.

De drie Romeinse tragedies tonen het politieke spel in al zijn facetten. Coriolanus speelt zich af tijdens de opkomst van de Romeinse Republiek. De titelheld (Gijs Scholten van Aschat) weigert zich te neer te leggen bij de veranderde politieke constellatie. Hij trotseert het volk en zijn nieuwe vertegenwoordigers en wordt verbannen. Hij trekt uiteindelijk ten strijde tegen zijn moederstad Rome. Julius Caesar (Hugo Koolschijn) verwerft zijn macht juist omdat hij de massa virtuoos weet te bespelen. Een aantal politici vreest de dictatuur en ruimt hem uit de weg om de democratie te redden, maar dan is het al te laat om het veranderde politieke klimaat te keren. In Antonius & Cleopatra lopen wereldpolitiek en de passionele liefde tussen de Romein Antonius (Hans Kesting) en de Egyptische Cleopatra (Chris Nietvelt) door elkaar. Antonius’ verscheurdheid tussen publieke verantwoordelijkheid en de wil van het hart leidt tot een bloedbad.