AMSTERDAM - Woensdag 14 juni is de Nationale Buitenspeeldag 2017. Die middag is de feestelijke opening van de eerste Memo Quest in Amsterdam op het Javaplantsoen. Thijs Reuten, lid Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oost, neemt dan tussen 11.30 en 12.00 uur samen met leerlingen van de Valentijnschool en de Flevoparkschool het nieuwe interactieve spel officieel in gebruik.

De Memo Quest bestaat uit 7 spelpilaren met een touchscreen op een ronde speelvloer. Met één druk op de knop kunnen kinderen kiezen uit speelse en educatieve spellen. Rennend van de ene paal naar de andere moeten zij op zoek naar de juiste antwoorden. Spelenderwijs leren de kinderen hierbij ook taal en rekenen en vaardigheden zoals samenwerken.

Bewegend leren

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die veel bewegen beter leren. Ze kunnen zich beter concentreren en nemen de lesstof beter op. Ook op langere termijn heeft bewegen een gunstig effect op leerprestaties.

Het is belangrijk dat kinderen uitgedaagd worden om samen met andere kinderen buiten te spelen en te bewegen. Dat is gezond en houdt kinderen fit. Eind 2015 is er daarom in overleg met de leerlingen van de Flevoparkschool en de Valentijnschool al een aantal grondspellen op het Javaplantsoen aangebracht. Daar komt nu de Memo Quest bij met een interactieve combinatie van bewegen en leren.

Lesstof in spelvorm

De vragen in het spel kunnen op afstand ingevoerd worden. Beide scholen op het Javaplantsoen krijgen hiervoor toegang tot het spel. Zo kunnen leraren de kinderen de lesstof ook nog eens als spel aanbieden. Het is ook leuk voor ouders om met hun kinderen te spelen. Het spel staat dagelijks van 9.00 tot 21.00 uur aan.