AMSTERDAM - De Engelse toneelschrijver Simon Stephens schreef Song from Far Away speciaal voor Eelco Smits.

De monoloog in regie van Ivo van Hove ging in première op het theaterfestival van São Paulo en werd lovend ontvangen in Amsterdam, Londen en het Ierse Galway. Scenograaf Jan Versweyveld won de Britse Knight of Illumination Award voor zijn lichtontwerp. Song from Far Away is 21 november t/m 2 december te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Een jonge bankier wordt geconfronteerd met zijn verleden als hij vanuit New York wegens het onverwachte overlijden van zijn jongere broer terugkeert naar zijn geboorteplaats Amsterdam. Van alles en iedereen is hij vervreemd: van de stad waar hij ooit woonde, van zijn familie, van zijn vroegere geliefde. In de aanloop naar de begrafenis begint hij brieven te schrijven aan zijn dode broer, afwisselend weemoedig, cynisch, opstandig of gelaten van toon. Een monoloog als een rouwproces.

Samen met La voix humaine (gespeeld door Halina Reijn) en De andere stem (van en door Ramsey Nasr) maakt Song from Far Away deel uit van een zich organisch ontwikkelende reeks van monologen. Voor regisseur Ivo van Hove zijn ze een verkenning van de eenzaamheid van de westerse wereldburger aan het begin van de 21ste eeuw.