AMSTERDAM - Na Miami en Mexico City presenteert SmithDavidson Gallery in Amsterdam van 3 juli tot en met 1 september 2020 een solo-expositie van de Chinese kunstenaar Zhuang Hong Yi. De expositie 'In Bloom' markeert de tienjarige samenwerking met de hedendaagse kunstenaar. De galerie toont een kleurrijke selectie van bloemenlandschappen en collageschilderijen met een prominent gebruik van origami rijstpapier.

Zhuang Hong Yi is een internationaal gevierd kunstenaar en een meester in het spelen met kleur. Daarbij experimenteert hij ook met medium, techniek en formaat. Zijn werk is soms krachtig en expressief of juist delicaat en impressionistisch. Als kunstenaar werkt hij meestal driedimensionaal met gelaagde kleuren. Door de optische illusies in zijn oplichtend verfgebruik glanst het canvas als een reizende zon. Het kleurverloop in de 'Flowerbed' serie herinnert aan de wisseling van de seizoenen.

In de intrigerende kunstwerken van Zhuang Hong Yi speelt het universele bloemmotief, een onderdeel van de Chinese cultuur, een belangrijke rol. Alle elementen van de natuur zijn zichtbaar. De sculpturale en ambachtelijk vervaardigde schilderijen weerspiegelen Oosterse en Westerse invloeden. De met de hand gevouwen bloemknoppen van rijstpapier vertegenwoordigen de traditionele Chinese esthetiek.

Zhuang Hong Yi (Sichuan, 1962) heeft jarenlang in Den Haag gewoond en werkt sinds 1992 afwisselend in zijn studio in Nederland en Beijing. Hij volgde een artistieke opleiding aan het Sichuan Fine Arts Institute in Chongqing en Academie Minerva in Groningen. De kunstenaar exposeert wereldwijd in galeries en musea. In Nederland was zijn werk te zien in de Kunsthal Rotterdam (1999), het Groninger Museum (2001 en 2007) en Museum de Zwarte Tulp in Lisse (2019). En in 2013 op de Biënnale van Venetië.

SmithDavidson Gallery, opgericht in 1969 en met drie locaties in Amsterdam, Miami en Mexico City, vertegenwoordigt Zhuang Hong Yi al tien jaar. David Smith en Gabriëlle Davidson hebben de kunstenaar gepresenteerd op toonaangevende kunstbeurzen als Art Miami, Expo Chicago, PAN Amsterdam, TEFAF Maastricht en Zona Maco in Mexico City. In 2021 volgt een tentoonstelling in het Erarta Museum of Contemporary Art in Sint-Petersburg. Het autonome werk van Hong Yi is opgenomen in een groot aantal publieke en private kunstcollecties.

www.smith-davidson.com