AMSTERDAM - Op 2 december is het de Internationale Dag van afschaffing van de slavernij. In 1949 besloten de Verenigde Naties om jaarlijks op deze dag stil te staan bij de afschaffing van de slavernij. En dat is nog steeds hard nodig.

Niet alleen gaat deze dag over slavernij zoals dat bestond in het verleden. Deze dag is ook ingesteld om ‘moderne’ slavernij aan de kaak te stellen. Nooit - maar dan ook nooit - mag een mens worden gedwongen om te werken, een kind worden gedwongen om oorlog te voeren, en een vrouw seksueel worden uitgebuit, et cetera. Volgens de officiële site van de VN zijn er momenteel nog 21 miljoen slachtoffers van onvrijwillig werk in slechte omstandigheden en niet of onderbetaald.

Meer om te weten:

Nationaal slavernijmuseum

Amsterdam was van de zeventiende eeuw tot en met de afschaffing van slavernij in 1863 nauw betrokken bij de transatlantische slavenhandel en slavernij in West-Indië. Eind 2017 stemt de Amsterdamse gemeenteraad of er wordt geïnvesteerd in een onderzoek naar de mogelijkheden van een nationaal slavernijmuseum. Amsterdam is zich bewust van het belang van er- en herkenning van het slavernijverleden.

Keti Koti

De nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij vindt jaarlijks plaats op 1 juli in het Oosterpark bij het Monument van het Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Na de herdenking begint het Keti Koti Festival. In 2018 is het 155 jaar geleden dat de afschaffing van de slavernij door Nederland werd geproclameerd.
Zie: http://ketikotiamsterdam.nl/

Grachtenpanden

Amsterdam speelde vroeger een rol in het bestuur van de kolonies en in de handel van tot slaafgemaakte mensen via de West-Indische Compagnie. Velen werden enorm rijk van deze slavenhandel. Met hun geld kochten ze panden op de grachtengordel. De panden Herengracht 433 en 464 waren bijvoorbeeld in bezit van slavenhandelaren van Eeghen & Co. Bekend is ook de plaquette voor de ambtswoning. Ooit was dit het huis van de slavenhandelaar Paulus Godin.
Zie: http://www.digitaleetalages.nl

Stadsarchief van Amsterdam

“Ses slaven” bestelde Johan van der Maersche. Plantage-eigenaren of hun Amsterdamse zaakwaarnemers met afgevaardigden van de West-Indische Compagnie tekenden contracten bij een notaris. De Compagnie zorgde vervolgens voor de aankoop en het transport van Afrikanen naar de Cariben. Deze ‘bestellijst’ ziet u op de website van het Stadsarchief van Amsterdam. Via onderstaande linkt leest u meer verhalen over de Amsterdamse betrokkenheid bij slavenhandel en slavernij. Zie: http://www.amsterdam-slavernij.nl/

Tropenmuseum

In het Tropenmuseum in Amsterdam ziet u de tijdelijke tentoonstelling en discussieplatform ‘Heden van het Slavernijverleden’. De tentoonstelling laat de geschiedenis van het slavernijverleden zien. Duidelijk wordt dat sporen van dat verleden nog steeds voelbaar en zichtbaar zijn. In 2021 komt er in het Tropenmuseum een vaste tentoonstelling over het koloniale verleden.
Zie: www.tropenmuseum.nl.