AMSTERDAM - Kamel Daoud, Karin Amatmoekrim en Reggie Baay over postkoloniale identiteit. Hoe bepaalt koloniale geschiedenis onze huidige identiteit?

Koloniale geschiedenis is actueler dan ooit en onderwerp van hevig debat over helden en schurken, daders en slachtoffers. Tijdens de derde editie van Sign of the Times onderzoeken we samen met schrijvers Kamel Daoud, Karin Amatmoekrim en Reggie Baay postkoloniale identiteit. We reizen door het werk van deze auteurs en door Europa’s verleden. We luisteren naar stemmen uit de geschiedenis van het theater en de literatuur, vertolkt door acteurs van Toneelgroep Amsterdam. Hoe bepaalt de koloniale geschiedenis onze huidige identiteit? Hoe komen we voorbij de polarisatie die het huidige debat over het koloniaal verleden van Nederland oproept? Is een ware postkoloniale samenleving haalbaar?

De wereldberoemde Algerijnse schrijver Kamel Daoud betreedt voor het eerst in lange tijd het podium. Met zijn kritiek op de islam in het huidige Algerije riep hij een fatwa over zich uit. Ook in Frankrijk kwamen zijn ideeën zodanig onder vuur te liggen dat hij zich terugtrok uit het publieke debat. Zijn debuutroman Moussa of de dood van een Arabier (2013) raakte de literaire wereld als een voltreffer. Zijn radicale antwoord op De vreemdeling van Camus, waarmee Daoud een identiteit geeft aan Camus’ anonieme vermoorde Arabier, stelt de westerse houding ten opzichte van de voormalige koloniën aan de kaak.

Aansluitend op een lezing van Daoud focussen we op het Nederlandse koloniaal verleden met schrijvers Karin Amatmoekrim en Reggie Baay.

  • Moderator: Yoeri Albrecht
  • Voertaal: Frans (met boventiteling) en Nederlands

Sign of the Times

Toneelgroep Amsterdam, De Balie en Stadsschouwburg Amsterdam slaan dit seizoen de handen ineen met de nieuwe programmaserie Sign of the Times. In vier programma’s onderzoeken we via theater, lezingen en debat hét maatschappelijke thema van vandaag: identiteit. Wanneer is identiteit een verbindende factor en wanneer sluit het mensen uit en drijft het groepen verder uit elkaar?

Komend programma
Op 2 juni sluiten we het eerste seizoen van Sign of the Times af met een unieke collagevoorstelling onder regie van Ivo van Hove over de politieke rol van identiteit in onze huidige Europese samenleving. Kunnen we onze een samenleving voorstellen waar identiteit (nationaliteit, ras, klasse, gender) geen rol speelt of moeten we zo’n samenleving helemaal niet nastreven? Dit programma vindt plaats in het kader van het Forum on European Culture (een initiatief van De Balie & DutchCulture).