AMSTERDAM - Het nieuwe concertseizoen van Muziekgebouw aan 't IJ start met twee concerten die er niet zouden zijn geweest zonder dirigent en pianist Reinbert de Leeuw. Op 5 september voert sopraan Barbara Hannigan met Camerata RCO De Leeuws bewerking uit van de Sieben frühe Lieder van Alban Berg. En op 11 september speelt het Belgische ensemble Het Collectief De Leeuws bewerking van Mahlers Das Lied von der Erde. De cd-opname van dit werk was Reinberts laatste grote project. Samen vormen deze twee concerten een eerbetoon aan De Leeuw, die op 8 september 2020 82 jaar zou zijn geworden.

Vanwege coronamaatregelen ziet dat concertseizoen er anders uit dan normaal. Met 1,5 meter afstand tussen bezoekers kan slechts 30% van de normale zaalcapaciteit gebruikt worden. Zakelijk directeur van het Muziekgebouw Boudewijn Berentsen: ‘Natuurlijk staat de veiligheid van de musici, bezoekers en onze medewerkers voorop. Veel van de concerten die we al in maart 2020 hebben aangekondigd gaan door, in min of meer gewijzigde vorm en vaak twee keer op een dag. Door deze aanpassingen bieden we zoveel mogelijk mensen de kans om een concert in het Muziekgebouw bij te wonen. Musici en ensembles zijn blij dat ze weer kunnen spelen en verlenen hier graag hun medewerking aan.’

Veilige ontvangst

De veilige ontvangst van publiek en musici wordt gegarandeerd door een aangepaste zaalopstelling, extra personeelsinzet en andere aanvullende hygiëne-maatregelen. Het ventilatiesysteem van het Muziekgebouw zorgt voor 100% verse lucht van buiten in de Grote Zaal, de lucht wordt niet gerecirculeerd. Met proefconcerten in juli en augustus is bovendien al de nodige ervaring opgedaan met deze corona-proof concertpraktijk.

De programmering van het Muziekgebouw is bijgewerkt tot en met december 2020. In de komende weken wordt bekeken in hoeverre de reeds aangekondigde concerten in het voorjaar 2021 ook aangepast moet worden. De meest recente informatie is te vinden op muziekgebouw.nl.

Concertinformatie 5 en 11 september:
zaterdag 5 september / 18.30 uur + 21.30 uur
Barbara Hannigan + Camerata RCO o.l.v. Rolf Verbeek
Programma: Mahler - Symfonie nr. 4 / Berg - Sieben frühe Lieder
Meer informatie & tickets

vrijdag 11 september / 17.00 uur + 21.00 uur
Het Collectief + Yves Saelens + Lucile Richardot o.l.v. Gregor Mayrhofer
Programma: Mahler - Das Lied von der Erde
Meer informatie & tickets