HAARLEM – Zaterdagavond 3 maart stond de albumrelease van de Haarlemse formatie Rilan & The Bombardiers op het programma in het Patronaat. In een uitverkochte kleine zaal van het Haarlemse poppodium maakte de band bekend dat het definitieve album pas in augustus 2018 uit gaat komen, maar het weerhield ze er niet van een sensationele show weg te geven in hun eigen stad.

De band is al vele jaren een graag geziene gast in het live-circuit en op diverse festivals in zowel binnen- als buitenland, maar beleefde deze avond toch een primeur. ,,Het is voor het eerst dat we een echte clubtour gaan doen, en het is ook voor het eerst dat een show van ons uitverkocht is. En dat nota bene in ons eigen Haarlem! Gruwelijk gewoon”, aldus de charismatische zanger Rilan Ramhane tijdens het optreden. Na de uitverkochte show in Haarlem doet Rilan & the Bombardiers in de maand maart namelijk ook nog Den Haag, Amsterdam, Nijmegen, Groningen en Utrecht aan in historische poptempels zoals Paradiso en het Paard van Troje.

Solide
Nadat het publiek was opgewarmd met de hip-hopklanken van de Amsterdamse Jay-Way liet de band weer zien waarom ze zo populair in het live-circuit. Vanaf de eerste tonen van “Wildling” liet de band, die naast Ramhane bestaat uit Tim William van Ouwerkerk (gitaar), Azim Inami (gitaar, bas) en Efraim de Nijs Latuheru (drums), een solide sound horen. Met de opkomst van Ramhane en diens kenmerkende stem was het publiek eigenlijk gelijk los. Wat volgde was een set waarin Rilan & The Bombardiers hun eclectische sound van funk, pop, soul en rhythm & blues lieten gloreren.

Climax
Behalve al het nieuwe werk, zoals de single “i Believe” dat dus in augustus uitkomt was er ook volop ruimte voor oudere nummers waaronder de tracks van hun EP uit 2016 “Walking On Fire”. De titeltrack, maar ook nummers als “Wanna Dance”, “Trippin’ en het zeer aanstekelijke “Supernatural” werden opgezogen door de enthousiaste menigte in Patronaat. De climax werd nog eens verhoogd door een spetterende gitaarsolo van Van Ouwerkerk tussen de menigte en drie toegiften. Met “Welfareman” als slotstuk van een zinderende avond kon een ieder tevreden huiswaarts keren ongetwijfeld met de gedachte om Rilan & the Bombardiers dit jaar nog eens aan het werk te zien. Hoewel men na de clubtour al is geboekt voor vele (inter)nationale festivals kunnen wij ieder poppodium en festivalcommissie aanraden om de band binnen te halen want dat zal een gegarandeerd feest opleveren.

Album
Over de reden van het uitstellen van het album sprak Rilan na afloop tijdens de signeersessie, “Wij hebben afgelopen zomer met veel passie, energie en plezier in New York aan ons album gewerkt. Na de clubtour en de festivals willen wij dit album met dezelfde energie gaan uitbrengen”. Wij kunnen er in ieder geval gerust op wachten en tot die tijd er naar uit kijken om Rilan & the Bombardiers in 2018 nogmaals live aan het werk te zien.

Kijk voor meer info over de clubtour op www.rilanandthebombardiers.nl
Kijk hier voor meer foto's.