AMSTERDAM - Ter viering van het 135-jarige jubileum van de Vereniging Rembrandt toont het Rijksmuseum, verspreid over vijf zalen, een selectie hoogtepunten uit de Nederlandse tekenkunst. De werken zijn recent aangekocht met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt en laten de tekenkunst in al haar facetten zien: van naaktstudies tot landschapskunst.

De presentatie is van 19 september 2018 t/m 4 maart 2019 in het Rijksmuseum te zien.

In elke zaal staat één werk centraal. Zo is een zaal ingericht rond een van de vroegst bewaarde studies naar het vrouwelijk naakt uit de Noordelijke Nederlanden. In een andere zaal is een uiterst zeldzame tekening van Jan Cornelisz Vermeyen (ca. 1500 – 1559) te zien. Deze uit Beverwijk afkomstige kunstenaar was in zijn eigen tijd een internationale ster, die werkzaam was aan de hoven van Margaretha van Oostenrijk en Keizer Karel V. Ook wordt een spectaculair panoramagezicht van Jacob Cats (1741-1799) getoond, een van de hoogtepunten uit het oeuvre van de kunstenaar. Verder zijn tekeningen uit het dagelijks leven van de Amsterdamse kunstenaar Christiaan Andriessen (1775 – 1846) te zien en is een zaal ingericht met 17de-eeuwse tekeningen van kinderen door onder anderen Gerard ter Borch.

Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum
De Vereniging Rembrandt heeft sinds haar oprichting in 1883 bijgedragen aan de aankoop van vele bekende en onmisbare werken in Nederlandse openbare collecties. Alleen al voor het Rijksmuseum hielp de Vereniging Rembrandt bij het aankopen van honderden kunstwerken: van schilderijen en werken op papier tot zilverwerk en Aziatische kunst.

Als kunst je lief is
Van 30 september 2018 t/m 3 februari 2019 organiseert het Kröller-Müller Museum op initiatief van de Vereniging Rembrandt de tentoonstelling Als kunst je lief is. Voor één keer worden ruim tachtig belangrijke aankopen van veertig Nederlandse musea bijeengebracht die de afgelopen tien jaar mede zijn verworven met steun van de Vereniging Rembrandt. Als kunst je lief is toont de volle breedte van de museale aankopen: van een prehistorisch zwaard uit het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden tot een installatie van Louise Bourgeois uit het Gemeentemuseum Den Haag en een zilveren tazza uit het Zeeuws Museum in Middelburg. Samen geven de aankopen een beeld van hoe de Collectie Nederland in de jaren 2008-2018 is verrijkt.