AMSTERDAM - Het Rijksmuseum presenteert een nieuw jaar vol internationale topkunst, fotografie, ‘Dutch Design’ uit de tijd van Rembrandt, bijzondere tuinsculpturen en een tentoonstelling over 80 Jaar Oorlog.

High Society

8 maart - 3 juni 2018

Het Rijksmuseum presenteert in het voorjaar internationale topkunst met High Society. Ruim vijfendertig levensgrote portretten door de grote meesters uit de kunstgeschiedenis: van Cranach tot Velázquez en van Rembrandt tot Manet. Stralend middelpunt zijn Rembrandts Marten Soolmans en Oopjen Coppit, die voor het eerst na restauratie worden gepresenteerd.

Ed van der Elsken

8 maart - 3 juni 2018

Vanaf 8 maart is een selectie zeldzame authentieke afdrukken van Ed van der Elsken te zien. Gastconservator Jan de Bont schonk samen met zijn vrouw Trish Reeves de Bont veertien afdrukken in 2017. In de tentoonstelling werpt hij nieuw licht op de foto’s en vertelt hoe de werken van Van der Elsken hem hebben geïnspireerd.

KWAB. Dutch Design in de eeuw van Rembrandt

29 juni – 16 september 2018

Fantasievolle zeewezens, griezelige monstertjes en grillige lichaamsvormen die doen denken aan druipend kaarsvet. Dat is de kwabstijl: de belangrijkste en meest sensationele bijdrage die Nederland heeft geleverd aan de ontwikkeling van de interieurkunst in Europa. Kannen, schalen, meubels en schilderijlijsten sierden de chicste interieurs van de 17de-eeuwse elite. Ruim honderd kunstwerken tonen de hoogtepunten van dit ‘Dutch Design’ van de Gouden Eeuw.

80 Jaar Oorlog

12 oktober 2018 – 20 januari 2019

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Het Rijksmuseum laat in een grote tentoonstelling met bijzondere kunstwerken en spannende voorwerpen zien hoe geweld, opstand en burgeroorlog, terreur en onderdrukking, religieuze vervolgingen en vluchtelingen konden leiden tot het ontstaan van het huidige Nederland en België, zonder dat dit ooit de bedoeling was.