AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft een omvangrijke schenking van sieraden ontvangen. Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Jewellery Matters schenken Marjan en Gerard Unger bijna 200 Nederlandse en internationale sieraden die zij over een periode van meer dan 40 jaar verzamelden. Dankzij deze schenking kan het Rijksmuseum, als enige museum, een overzicht tonen van Nederlandse juwelen van de 8ste eeuw tot nu.


De verzameling bestaat uit onder andere Nederlandse en internationale stukken uit de periode 1800-2017 met als zwaartepunt de periode 1850-1990. Het betreft onder andere werk van ex-studenten aan de Rietveld Academie en het Sandberg instituut, prijswinnende sieraden van diverse internationale tentoonstellingen, werken in opdracht van Marjan en Gerard en individuele aankopen. Tevens onderdeel van de schenking is een grote groep modesieraden, ontworpen door diverse internationale topontwerpers en opkomende ontwerpers voor modecollecties. Deze groep sluit tevens aan bij de collectie mode en kostuum in het Rijksmuseum.


Taco Dibbits, algemeen directeur: Wij zijn Marjan en Gerard Unger heel dankbaar voor hun zeer genereuze schenking. Met deze schenking wordt de collectie sieraden van het Rijksmuseum opnieuw verrijkt. Het persoonlijke verhaal is belangrijk in de Rijksmuseum collectie en sieraden zijn bij uitstek het voorbeeld hiervan omdat ze gedragen zijn.


Tweede schenking

Het is de tweede schenking van het echtpaar Unger. In 2009 heeft het Rijksmuseum van Marjan en Gerard Unger een grote collectie (492 stuks) Nederlandse sieraden uit de 20ste eeuw geschonken gekregen.


Marjan Unger

Marjan Unger (1946) was van 1995 tot 2006 werkzaam als hoofd van de afdeling Vrije Vormgeving aan het Sandberg Instituut, de postacademische opleiding verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In de jaren tachtig voerde zij de redactie over het tijdschrift Bijvoorbeeld en was zij verbonden aan de afdeling Edelsmeden van de Rietveld Academie. Vanaf 1991 was zij directeur van de Stichting Dutch Form. Haar standaardwerk Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw verscheen in 2004. In november 2017 verscheen het boek Jewellery Matters dat Unger samen met conservator/restaurator Suzanne van Leeuwen schreef en de aanleiding was voor een gelijknamig driedaags internationaal symposium in het Rijksmuseum.