AMSTERDAM - Deze zomer lanceert het Rijksmuseum een podcast waarin journaliste Janine Abbring samen met conservator Reinier Baarsen op zoek gaat naar de verhalen achter KWAB. Hoe werd deze vervloeiende, stroperige en eigenzinnige stijl een rage in de decoratieve kunsten in Europa? En wie zijn de makers? Aan de hand van de belangrijkste voorwerpen uit de tentoonstelling KWAB biedt de podcast een reis door de tijd én door Europa.

De podcast is onderdeel van de tentoonstelling KWAB. Dutch Design in de eeuw van Rembrandt die tot en met 16 september 2018 te zien is.

KWAB
De kwabstijl is de belangrijkste en meest sensationele bijdrage die Nederland heeft geleverd aan de ontwikkeling van de decoratieve kunsten in Europa. De Nederlandse uitvinders van deze kunstvorm, de zilversmeden Paulus en Adam Van Vianen en Johannes Lutma, genoten in hun tijd een ongekende sterrenstatus. Ze waren trendsetter en inspireerden kunstenaars als Rembrandt en meubelmaker Herman Doomer. In drie afleveringen gaan Abbring en Baarsen op zoek naar de verhalen achter de makers van dit Dutch Design uit de 17e eeuw.

Tentoonstelling
In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van theatervormgever en lichtontwerper Keso Dekker, bekend van de decors van de balletvoorstellingen van Hans van Manen, komen ruim honderddertig pronkstukken bijeen in het Rijksmuseum. Het mooiste zilversmeedwerk, schilderijen van Rembrandt en Gabriël Metsu, prenten en ontwerptekeningen, tafels en kasten, goudleren behangsels en koperen kerkversieringen vertellen het verhaal van dit revolutionaire Dutch Design van de Gouden Eeuw. KWAB. Dutch Design in de eeuw van Rembrandt is te zien tot en met 16 september 2018.