AMSTERDAM - Enkele minuten, zo lang duurde het voordat de gehele Ziggo Dome uitverkocht was. Op vrijdag 23 februari was het dan eindelijk zover: The DAMN. Tour van Kendrick Lamar streek neer in Amsterdam.

Kendrick Lamar groeide op in Compton, een van de meest beruchte voorsteden van Los Angeles. Jaren later is hij een van de meest bewonderde rappers van de wereld en verkoopt hij de grootste zalen uit. Toen Lamar in oktober zijn tour bekend maakte, bleek ook de Ziggo Dome al snel te klein. En dat was te zien die avond, 17.000 mensen zijn er komen opdagen voor de rapper.

Die hele avond stond in het teken van DAMN., zijn laatste album. Waar op voorganger To Pimp A Butterfly flink wat jazz-invloeden te vinden zijn, zijn deze op dit album verdwenen en gaat Kendrick Lamar terug naar de basis van hip hop. De meeste nummers zijn dan ook van DAMN., maar ook oudere nummers van To Pimp A Butterfly en good kid, m.A.A.d city komen aan bod en het is allemaal even strak.

Qua aankleding is Kendrick Lamar vrij simpel. Boven hem hangt een groot scherm, er zijn wat vlammen en er zwiert af en toe een samoerai-danseres over het podium. Tijdens ‘LUST.’ Komt er een grote kooi uit het kleine podium, waar Lamar dit nummer uitvoert. Naar mate het nummer eindigt komt hij daaruit. Hierna start hij klassieker ‘Money Trees’ in.

De hoogtepunten van de avond waren toch zeker wel ‘Backseat Freestyle’ en ‘DNA.’. ‘HUMBLE.’ werd maar liefst zeven keer opnieuw ingestart, waarbij het publiek het nummer overnam vanaf het tweede couplet. Lamar heeft hiermee naar eigen zeggen een record verbroken tijdens deze tour.

Het gaat Kendrick Lamar allemaal makkelijk af. Anderhalf uur lang weet hij een strakke en energieke show neer te zetten, waarmee hij bewijst waarom hij juist een van de grootste van dit moment is. Een echte heer in meester en hip hop.