AMSTERDAM - Gisteravond was het zover: Gorillaz kwam met hun Humanz-tour naar Amsterdam. De band stond in een goed gevulde Ziggo Dome en wij waren aanwezig.

In 1998 kwamen Blur-frontman Damon Albarn en striptekenaar Jamie Hewlett op het idee om een virtuele band op te richten. Toen was daar ineens Gorillaz, bestaande uit de leden 2-D, Noodle, Russel Hobbs en Murdoc Niccals. Gorillaz was de eerste virtuele hip hop-band. In 2000 werd de eerste EP Tomorrow Comes Today uitgebracht, maar de echte doorbraak volgde in 2001 met het album Gorillaz.

Inmiddels zijn we zes studioalbums verder, met Humanz als laatste wapenfeit. Ondanks dat ze al best lang bestaan, is dit pas de tweede keer dat Gorillaz te zien is in Nederland. In 2010 deden ze nog de toenmalige Heineken Music Hall aan ter promotie van het album Plastic Beach uit hetzelfde jaar. Ditmaal kwamen ze vanwege het in april uitgekomen album Humanz. Het album schepte hoge verwachtingen, maar achteraf waren de meningen niet altijd even enthousiast. Zo noemde De Volkskrant het album ‘toch wat teleurstellend‘, en Nieuwe Revu noemde het ‘het zwakste album tot nu toe’.

De show

De show begint vrij rustig, maar wordt naar mate de set vordert steeds iets meer opgevoerd. Er wordt ook lekker gewisseld in genre: zo horen we reggae, hip-hop en rock allemaal op één avond. Opvallend: De meeste nummers die vanavond gespeeld worden komen niet van Humanz, maar van het album Demon Dayz.

Gorillaz staat bekend om de vele gastoptredens. Deze keer hebben ze Bootie Brown, Peven Everett, Jamie Principle en Zebra Katz meegenomen. Little Simz, de Britse rapster die tevens het voorprogramma verzorgde, was tijdens 'Garage Palace' en 'We Got The Power' van de partij. Ook De La Soul was er weer bij om gastvocalen te verzorgen tijdens 'Superstar Jellyfish' en uiteraard 'Clint Eastwood'. Op het scherm zijn naast delen uit videoclips ook virtuele gastoptredens te zien.

Eindoordeel

De hele band is tijdens de show in topvorm. Damon Albarn is goed bij stem en de rest van de band speelt enorm strak. De show is top om naar te kijken en te luisteren. Gorillaz geeft een goed, divers en ook verrassend optreden weg. Hopelijk mogen we snel opnieuw genieten van misschien wel een van de beste popshows van dit moment.

Benieuwd naar de andere komende shows in de Ziggo Dome? Kijk dan op deze pagina.