AMSTERDAM - Ongeveer twee weken na je nieuwste album een show geven: eigenlijk wel de perfecte timing om je nieuwe materiaal ten gehore te brengen. Kan je gelijk even zien hoe de nummers live ontvangen worden. Het was het geval bij Editors, wie op 27 maart een show gaven in de Ziggo Dome.

Een stijf uitverkochte zaal. Wanneer wij vlak voor de show arriveren, kan je eigenlijk niet veel verder dan ver van het midden. We hebben hier niet te maken met een klein bandje. Vorig jaar stonden ze als headliner op Lowlands, en ze waren in het verleden ook terugkerende gast op Pinkpop.

Stipt om 21:00 gaan de lichten uit. De intro van ‘Hallelujah (So Low)’, een van de nieuwe nummers, zorgt voor luid gejuich. Even later komt de band op het podium. Alle ogen gaan gelijk naar frontman Tom Smith, wie de rest van de show alle aandacht zal blijven trekken door hoe aanwezig hij is op het podium. Dansjes, bewegingen én zelfs een akoestische versie van het prachtige ‘No Sound But The Wind’: hij heeft het allemaal.

In totaal komen eigenlijk alle nummers van het nieuwe album Violence langs, op het nummer ‘Counting Spooks’ na. De rest van de avond wordt gevuld met echte Editors-klassiekers als ‘Papillon’ en ‘The Racing Rats’, om vervolgens af te sluiten met het magische, ongeveer 8 minuten-durende ‘Marching Orders’. De zaal is platgespeeld, Editors heeft een zeer strakke show neergezet. Op de nieuwe nummers na niet heel verrassend, maar wel vertrouwd zoals altijd.

Editors in de Ziggo Dome gemist? Op zondag 17 juni staan ze op Pinkpop. Benieuwd naar het verdere programma van de Ziggo Dome? Bekijk dan de website van de Ziggo Dome