AMSTERDAM - Filmmaker, schrijver, theatermaker, beeldend kunstenaar: altijd is Ramón Gieling op zoek naar de ziel van de dingen en de menselijke bezieling. De maker van En un momento dado, bijzondere film over Johan Cruijff in Barcelona, en Erbarme Dich (over de Matthäus Passion), opereert graag op het grensvlak van werkelijkheid en verbeelding. Een selectie van Gielings werk is in december te zien in Eye Filmmuseum. In dezelfde maand is de première van Gielings nieuwe speelfilm Sisyphus at Work en verschijnt zijn boek 'Wegens werkzaamheden geopend'.

Ramón Gieling at Work, 3 t/m 23 december, Eye, IJ Promenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/gieling

Het uitzonderlijke vinden in het gewone, schoonheid vinden in het weerbarstige en tegendraadse: het is een van de rode draden in het oeuvre van Gieling, die in 1986 eerste bekendheid verwierf met de film Duende.

Spanje als tweede huis
Ramón Gieling (Utrecht, 1954) woont als tiener langere tijd in Spanje, een land dat hij als zijn tweede huis beschouwt. 'Duende', de term die de dichter Federico García Lorca gebruikt om het ongrijpbare en duistere moment te beschrijven waarop een performer de toppen van zijn kunnen bereikt en zijn publiek beroert, was voor Gieling een sleutelbegrip.

Het irrationele'
'Duende' staat voor gestileerde bezieling; overgave aan krachten die buiten je zelf liggen. Dichters, componisten, dansers, stierenvechters, kunstenaars, zangers, zwervers, voetballers – allemaal zijn ze in staat tot duende.

Gieling filmt als de beeldend kunstenaar die hij van oorsprong is. In zijn films, toneelstukken, teksten en tentoonstellingen vertrekt hij vanuit de werkelijkheid, om langzaam het ongewone, het mystieke – 'het andere' (Gieling) – binnen te laten.

Met films over een daklozenkoor (The Disciples – A Streetopera), de uitvoering van de Matthäus-Passion (Erbarme dich), het Canto Ostinato van Simeon ten Holt (Over Canto) en een film over de werkmethoden van fotograaf en filmer Johan van der Keuken (Leven met je ogen), laat Gieling zien hoe je leven en kunst langs irrationele weg kunt ervaren.

Programma in Eye
Bij de première van Gielings nieuwe speelfilm Sisyphus at Work (3 december, openingsavond) en de verschijning van het boek 'Wegens werkzaamheden geopend, over films en andere raadsels' (Walburgpers), heeft Eye de regisseur uitgenodigd een programma samen te stellen.

Te zien is een selectie van Gielings speelfilms, documentaires en korte films, waaronder een schets van de film over fotograaf Paul Blanca, waar Gieling nu aan werkt. De grote wand van zaal 1 is gereserveerd voor een digitale tentoonstelling van Gielings schilderijen, foto's, tekeningen en decorontwerpen.

In een viertal specials, omlijst door muzikale gasten gaan genodigden dieper in op het werk van Gieling.