AMSTERDAM - Deze variatie van Tino Sehgal (1976) wordt van 4 februari tot en met 3 maart 2019 opnieuw uitgevoerd. Het is één van de meest grootschalige werken die Sehgal creëerde en was in 2015 te zien in het Stedelijk tijdens het 365 dagen durende retrospectief A year at the Stedelijk: Tino Sehgal. Het aangekochte werk was toen de absolute publiekslieveling. Reden om This variation, nu als onderdeel van de Stedelijk-collectie, opnieuw uit te voeren.


Bij Sehgal is het kunstwerk een ontmoeting tussen kunstwerk en publiek. De kunstenaar maakt geen objecten, maar creëert ‘situaties’ in het museum, waarbij de vertolkers (o.a. dansers) specifieke handelingen uitvoeren. Deze ontmoetingen bieden de bezoeker een volstrekt unieke ervaring van het levende kunstwerk.


Curator Martijn van Nieuwenhuyzen: “Een van de grootste genoegens tijdens het retrospectief van Sehgal in 2015 was dagelijks de zalen op te gaan en te ervaren hoe het publiek op zijn ‘situaties’ reageert. Het is steeds weer anders. Ik kijk er naar uit om dit in februari dit opnieuw mee te maken, zeker met dit monumentale werk, dat alle aspecten van Sehgals oeuvre in zich verenigt”.


This variation speelt zich af in een geheel verduisterde zaal op de begane grond, waar de bezoeker wordt ondergedompeld in een ruimte waar een grote groep vertolkers een steeds veranderend en verrassend zintuiglijk landschap creëert. Door constant te variëren in vorm en door de focus van de bezoekers te sturen door middel van geluid, beweging, spraak en zang, worden de zintuigen op scherp gezet en vervaagt de grens tussen toeschouwer en vertolker.


Tino Sehgal studeerde politieke economie en dans, maar koos in 2000 voor de beeldende kunst. Hij verwierf internationale faam met zijn baanbrekende, experimentele werk dat werd gepresenteerd op de Biënnale van Venetië, Documenta in Kassel, het Guggenheim Museum in New York en Tate Modern in Londen. Het Stedelijk heeft vanaf het begin van zijn carrière met Seghal samengewerkt, en presenteerde zijn werk in 2004, 2006 en 2015. In 2005 kocht het museum Sehgals eerste werk aan: Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things (2000). Eind 2017 werd This variation aan de collectie toegevoegd.


Bijzonder is het immateriële karakter van Sehgals oeuvre: zijn werk moet op het moment zelf ervaren worden, en wordt op geen enkele manier gedocumenteerd. Er zijn geen bijschriften, zaalteksten, filmpjes of fotodocumentatie. Alle overdracht gebeurt mondeling, van persoon tot persoon, zelfs in het geval van een museale aankoop. Zo beïnvloedt hij de wijze waarop het museum (of de particulier) kunst verzamelt en als mediator van kunst optreedt. Hij stelt vragen over wat een kunstwerk tot kunstwerk maakt; over het kunstwerk als object van waarde, intellectueel eigendom, originaliteit, sociale processen en de rol van de maker en de kijker.


This variation (2012), oorspronkelijk gemaakt voor Documenta 13 in 2012, kon het Stedelijk aankopen mede dankzij de genereuze steun van het Mondriaan Fonds, en de Curator Circle en de International Collector Circle van het Stedelijk Museum.
Voor het overzicht in 2015 A year at the Stedelijk: Tino Sehgal kreeg het Stedelijk Museum in 2017 de prestigieuze AICA Award van Nederlandse kunstcritici uitgereikt.

Kaarten kan u hier bestellen.