AMSTERDAM - Ajax-supporters kunnen woensdag 24 mei op een groot scherm op het Museumplein live de verrichtingen van Ajax volgen in de finale van de Europa League tegen Manchester United. De gemeente Amsterdam organiseert, in samenwerking met Ajax, het Openbaar Ministerie en de politie, een Public Viewing van de wedstrijd op het plein. Als Ajax die finale weet te winnen, zullen de spelers en de technische staf de volgende dag ook op het Museumplein worden gehuldigd.

De Public Viewing is een beloning voor de goedwillende supporters die Ajax een warm hart toedragen en op een positieve manier steunen. De afgelopen jaren was de sfeer rond wedstrijden van Ajax over het algemeen goed en kwam het maar zelden tot ongeregeldheden. Daarom heeft de driehoek van burgemeester, Hoofdofficier van Justitie en Hoofdcommissaris besloten dat een Public Viewing  en eventuele huldiging nu op het Museumplein kunnen plaatsvinden.

Gemeente, OM en politie willen graag dat de finale op die manier een wedstrijd wordt van en voor Amsterdam, en beschouwen het als een bekroning van het herstelde vertrouwen tussen supporters en de stad. De driehoek gaat er van uit dat de supporters dit ook de komende tijd blijven bewijzen.

Gratis toegang
Op het Museumplein kunnen tenminste 100.000 supporters terecht om samen naar de wedstrijd te kijken. De toegang tot het evenemententerrein is gratis. Nadere informatie over het programma en de huisregels zal op korte termijn bekend worden gemaakt.

Om de komst van de duizenden supporters in goede banen te leiden, zullen extra maatregelen op het gebied van veiligheid en de beheersing van publieksstromen worden genomen. Daarnaast zullen er maatregelen worden getroffen om overlast en hinder voor de buurt te voorkomen. Daarbij valt te denken aan het plaatsen van hekken, plaskruizen en afvalbakken, ook in de omgeving van het plein, en aan de inzet van een aanzienlijk aantal toezichthouders.

Bewoners en ondernemers uit de omgeving van het plein zijn geïnformeerd over het evenement, en worden de komende weken betrokken bij het treffen van de noodzakelijke maatregelen. Uitgangspunt is dat de finalewedstrijd en de mogelijke huldiging voor iedereen een feest is: voor Ajax-supporters, maar ook voor bewoners en ondernemers.