AMSTERDAM - Khruangbin speelt op dinsdag 12 april 2022 in AFAS Live te Amsterdam. Na vele drukbezochte festivalshows en uitverkochte zalen keert het psychedelische trio uit Texas terug met hun grootste eigen show in Nederland tot nu toe. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf aanstaande vrijdag 12 november om 10:00 uur via www.khruangbinlive.nl.

Khruangbin

Het onwaarschijnlijke succes van Khruangbin begon in Nederland met de release van het tweede album Con Todo del Mundo in 2018 en een daverende doorbraakshow op Best Kept Secret dat jaar. De psychedelische instrumentale grooves die het drietal speelt vinden hun oorsprong in een kerk in Houston, waar drummer Donald Johnson en gitarist Mark Speer jarenlang optraden in de huisband. Niet zomaar een kerk: de gemeenschap werd met name gevormd door afkickende junks en daklozen die hun heil zochten in het geloof. De band die later Khruangbin zou worden speelde daar een grote rol in: de troostrijke gospel die de band speelde liep over van de blues-, jazz- en funkinvloeden. Zelfs George Clinton (Parliament-Funkadelic) schijnt regelmatig te zijn langsgekomen.

Thaise funk
Khruangbin vond zodoende zijn unieke geluid door genres van overal ter wereld, van Thaise funk tot Spaanse en Midden-Oosterse muziek, samen te brengen in kalmerende composities vol meeslepende melodieën. De opvallende naam van de band is afkomstig van het Thaise woord voor 'vliegtuig'. Frontvrouw Laura Lee, die op dat moment bezig was Thais te leren, besloot tijdens het eerste optreden van de band al dat haar favoriete woord uit die taal de bandnaam moest worden.

Mordechai
In Juni 2020 bracht de band het derde album Mordechai uit. Het album draagt een boodschap uit die door velen werd omarmd het afgelopen jaar: 'Eigenlijk is dit het verhaal van een mens die een ander ziet, en een hand biedt zodat de ander zich eraan omhoog kan trekken. Het somt op wat we allemaal moeten doen in deze tijd: op elkaar passen en goed zorgen voor je naasten.' Het album laat een nieuwe kant van Khruangbin zien. In tegenstelling tot de voorgaande twee albums, die veelal instrumentaal waren, zet de band in Mordechai voor het eerst vocalen op de voorgrond. Verwacht dus een zeer gevarieerde show van het drietal op 12 april 2022 in AFAS Live; de zaal die na de enorme hype en twee uitverkochte Paradiso's de volgende stap is voor het sensationele Khruangbin.