AMSTERDAM - Een Pärt Festival, de tweede editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam en een Weinberg Marathon zijn enkele hoogtepunten in het nieuwe concertseizoen 2019/2020. Dat maakte het Muziekgebouw aan ’t IJ vandaag bekend bij de start kaartverkoop. Komend seizoen zijn in het Muziekgebouw ruim 230 concerten te horen, met veel hedendaagse muziek waaronder ruim 20 premières.

Het Muziekgebouw blijft the place to be als het gaat om de muziek van nu, met in de Donderdagavondserie 29 concerten door topensembles uit binnen- en buitenland als Ensemble Musikfabrik, Ensemble Resonanz, Roomful of Teeth en Asko|Schönberg. Er klinken nieuwe composities van onder andere Olli Mustonen, Valery Voronov, Iris ter Schiphorst, Marc-Anthony Turnage en Florian Magnus Maier. Ook in de serie Muziektheater zoekt het Muziekgebouw de actualiteit op: zo heeft Claron McFadden de hoofdrol in de nieuwe muziektheaterproductie De Vallei (een apocalyps) van Muziektheater Transparant (22 oktober) en laat het Muziekgebouw in samenwerking met het Nederlands Kamerkoor en De Balie componisten en uitdagende sprekers aan het woord over consumentisme en klimaatverandering in De Staat der Nederlanden (7 september).

Strijkkwartet centraal
In het oog springend is de centrale positie die het strijkkwartet komend seizoen inneemt. Na een uiterst succesvolle eerste editie in 2018 vindt in januari 2020 de tweede editie plaats van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, het grootste strijkkwartetfestival ter wereld. Ook staat in december 2019 een Weinberg Marathon op stapel, met alle 17 strijkkwartetten van de Poolse componist Mieczysław Weinberg door Quatuor Danel. Andere specials komend seizoen zijn Ongehoord Bruckner met zelden uitgevoerde oerversies van drie Bruckner-symfonieën in november, Microfest Amsterdam op het 31-toons Fokker-orgel in december en de MonteverdiDag in februari.

Pärt Festival
In april 2020 biedt een vijfdaags festival rondom componist Arvo Pärt een sprankelende dwarsdoorsnede uit zijn oeuvre. Van het prille begin, via baanbrekend werk uit de jaren 70, tot zijn huidige statuur als een van de grootste levende componisten. Met concerten door o.a. Ests Filharmonisch Kamerkoor, Tallinn Kamerorkest, New European Ensemble, Cello Octet Amsterdam, Ralph van Raat, Tai Murray en Cappella Amsterdam.

Zielsverwant Maarten Engeltjes
De Nederlandse countertenor Maarten Engeltjes krijgt in seizoen 2019/2020 een wildcard als Zielsverwant van het Muziekgebouw. Deze uitblinkende barokzanger geeft concerten met zijn eigen orkest PRJCT Amsterdam (muziek van Bach én van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki), treedt aan in het Pärt Festival én is te horen in duetten met wereldster Andreas Scholl.

Andere hoogtepunten in seizoen 2019/2020 zijn liedrecitals door o.a. Christian Gerhaher en Matthias Goerne, pianorecitals door Pierre-Laurent Aimard en Tamara Stefanovich, Leif Ove Andsnes en Alexandre Tharaud, concerten in The Rest is Noise door o.a. Stargaze en Tomoko Mukaiyama en in de serie World een tribute aan Abdelhalim Hafez door o.a. het Amsterdams Andalusisch Orkest.

Kaartverkoop via muziekgebouw.nl