AMSTERDAM - In 2021 viert Eye het 75-jarige bestaan van het filmmuseum met de tentoonstelling Vive le cinéma – Art & Film! Later in het jaar maken Guido van der Werve, Ivo van Hove/Jan Versweyveld en de winnaars van de Eye Art & Film Prize Khalil Joseph en Meriem Bennani hun opwachting in de expositieruimte. In 2021 wordt ook de streamingdienst Eye Film Player gelanceerd. Voorts presenteert Eye in 2021 het meerdelige programma Cinema Ecologica, waarin te zien is op welke manieren filmmakers het thema klimaat hebben getackled. Veel aandacht is er voor Paul Verhoeven, aan wie Eye een retrospectief wijdt en voor nieuw Nederlands talent in het programma Badlands.

Tentoonstellingen 2021
Eye viert de 75ste verjaardag van het filmmuseum – in 1946 opgericht onder de naam Nederlands Historisch Filmarchief – samen met het 50-jarige International Film Festival Rotterdam met een bijzondere tentoonstelling. Voor Vive le cinéma! - Art & Film nodigt Eye vijf internationale filmmaker(-duo)s uit nieuw werk te maken: Carlos Reygadas, Jia Zhang-ke, Lucrecia Martel, Lemohang Jeremiah Mosese en Nanouk Leopold & Daan Emmen. Met beeldend kunstenaar Guido van der Werve wordt een solotentoonstelling gemaakt waarin de persoonlijke en filosofische benadering van zijn verheven dromen enerzijds en de banaliteit van het alledaagse anderzijds terugkerende thema’s zijn. Het regisseurs- en scenograafduo Ivo van Hove/Jan Versweyveld stelt een tentoonstelling samen over zijn fascinatie voor filmklassiekers. Later in het jaar is het werk te zien van de laatste drie winnaars van de Eye Art & Film Prize: videokunstenaar Meriem Bennani, Khalil Joseph, bekend van zijn grootschalige video-installaties en videoclips voor Kendrick Lamar en Beyoncé en met de winnaar van 2021, die deze winter wordt gekozen.

Filmprogramma 2021
Met Cinema Ecologica verkent Eye een actueel thema: onze relatie met de natuur in het Antropoceen. Te zien is hoe filmmakers in alle genres – van rampenfilm tot filosofische bespiegeling – de plaats van de mens tegenover de natuur hebben verbeeld. Ook het grote museale retrospectief ontbreekt niet: het complete oeuvre van Paul Verhoeven wordt vertoond. In de serie Collectie op de snijtafel doorzoeken externe curatoren Roelof Jan Minneboo en Ivan Barbosa de Eye collectie naar de verbeelding van de zwarte identiteit in de Nederlandse filmgeschiedenis. Onder de vlag van Eye on Sound gaat een nieuwe reeks van start, The Other 50%, met films die - nu eens - worden geselecteerd op basis van het geluid. Na de zomer presenteert Eye een wervelend programma onder de titel Badlands met de nieuwe lichting getalenteerde Nederlandse cineasten.

Eye Filmplayer, Eye Schatkamer
Voor musea zijn streamingplatforms ideaal om het publiek mee te nemen door de collectie; het filmmuseum lanceert de Eye Film Player, met een rijke keuze uit de verzameling (rond de 50.000 titels). Te zien zijn Nederlandse speelfilms, internationale filmklassiekers en verrassende compilaties van beelden uit stille films. Eye Schatkamer is een ander digitaal project: Eye toont vanaf 2021 door heel Nederland twee jaar lang beelden uit de eerste dertig jaar van de filmgeschiedenis op vijftig grote schermen in stations, winkelcentra en op pleinen.