AMSTERDAM - Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt. Onder de elf titels bevinden zich films van nieuwkomers als Ainhoa Rodriquez, Gu Xiaogang en Fran Kranz, en werk van gerenommeerde filmmakers als Joanna Hogg, Kornél Mundruczó, Benedek Fliegauf en Cristi Puiu.

Previously Unreleased, vanaf 30 juni iedere week een nieuwe première in de landelijke filmtheaters, De FilmHallen en Eye Filmmuseum (IJ-promenade 1, Amsterdam); eyefilm.nl/previouslyunreleased

Eye selecteerde de films van Previously Unreleased uit het aanbod van de grote internationale festivals. Om verschillende redenen bleek voor geen van de films reguliere uitbreng in Nederland haalbaar. Nu zijn ze alsnog ten minste een week lang dagelijks te zien in Amsterdam (Eye, De FilmHallen) en in landelijke bioscopen.

Previously Unreleased 2022 gaat op 27 juni van start in Eye met een special: Cristi Puiu's Malmkrog, als enige van de elf titels alleen in Eye te zien. De film is door Eye aangekocht voor de collectie. Op 30 juni gaat de eerste landelijke film uit het programma in première in De FilmHallen: Joanna Hoggs The Souvenir: Part II.

Interessegebied

De films passen in het vertonings- en collectiebeleid van Eye, waarin veel aandacht is voor opkomende jonge makers uit alle werelddelen, nieuw werk van gerenommeerde filmauteurs en nieuwe en soms 'vergeten' vrouwelijke makers.

Inleidingen

De films gaan om en om in première in Eye en De FilmHallen; iedere eerste Amsterdamse vertoning wordt ingeleid door een medewerker van de Filmkrant.

De Previously Unreleased-titels zijn ook te zien in de landelijke filmtheaters, op Malmkrog na. The Souvenir: Part II wordt beschikbaar gesteld door het Britse Park Circus (evenals The Souvenir uit 2019), September Film distribueert There Is No Evil.

Eye Film Player

Een aantal films uit de voorgaande Previously Unreleased-programma's is nu te zien via Eye Film Player (player.eyefilm.nl): Upstream Color, Koza, Homo Sapiens, To the Moon, Vitalina Varela en Blanco en Blanco. Deze titellijst wordt gestaag uitgebreid. Ook een aantal van de titels uit de editie van dit jaar zullen later dit jaar on demand te zien zijn op Eye Film Player.

Films in Previously Unreleased:

Malmkrog (Cristi Puiu, RO/RS/SE/CH/BA/MK/GB/FR 2020)
Verhitte discussies tijdens een diner in een landhuis in 19e-eeuws Transylvanië laten de spanning tot grote hoogte stijgen. Van de maker van Sieranevada, Aurora en The Death of Mr. Lazarescu. Winnaar Encounters Award Best Director (Berlinale 2020). 27 juni en 2 juli exclusief te zien in Eye.

The Souvenir: Part II (Joanna Hogg, GB/IE/US 2021)
Tilda Swinton en haar dochter zijn weer samen in het vervolg op The Souvenir, waarin filmstudente Julie haar hart verloor aan een charismatische oudere man. Onderdeel filmfestival Cannes 2021. Vanaf 30 juni. Ook The Souvenir (2019) is opnieuw te zien.

Dwelling in the Fuchun Mountains (Gu Xiaogang CN, 2019)
Speelfilmdebuut schildert de lotgevallen van een Chinese familie in de provincie – het leven ontvouwt zich als een rolschildering, geregisseerd met kalme en precieze hand. Onderdeel Camera d'Or-competitie, Cannes 2019. Vanaf 7 juli.

Mass (Fran Kranz, US 2021)
Psychologisch geraffineerd, beklemmend drama waarin de ouders van een high school-schutter tegenover de ouders van een slachtoffer komen te staan. Regiedebuut van acteur Fran Kranz (o.a. Cabin in the Woods). Vanaf 14 juli.

Kill It and Leave This Town (Mariusz Wilczynski, PL 2020)
Een man die zijn dierbaren heeft verloren trekt zich terug in zijn herinneringen. Volstrekt unieke animatie met horror-elementen, wonderschoon, teder en grimmig. Winnaar Special Jury Mention op het animatiefilmfestival van Annecy en winnaar FIPRESCI-prijs van de internationale filmpers (Viennale 2020). Vanaf 21 juli.

There Is No Evil (Mohammad Rasoulof, IR/DE/CZ 2020)
Vier verhalen over vier mannen die zich gedwongen zien morele keuzes te maken onder een repressief regime. Winnaar Gouden Beer, Berlinale 2020. De release moest door de diverse lockdowns al diverse malen worden afgeblazen. Vanaf 28 juli, via September Film.

Forest - I See You Everywhere (Benedek Fliegauf, HU 2021)
In zeven hypnotiserende miniaturen volgen we mensen die elk op een andere manier een crisis doormaken. Duistere, in alledaagse horror gedoopte verhalen. Winnaar Zilveren Beer, Berlinale 2021. Vanaf 4 augustus.

Dinner in America (Adam Rehmeier, US 2020)
Hilarisch portret – met psychologische diepgang – van de romance tussen pyromane punkrocker John Q Public en ADHD-meisje Patty in de Amerikaanse suburbs. Vanaf 11 augustus.

Destello bravío (Ainhoa Rodríguez, ES 2021)
Hoogst origineel drama over een vrouw in het zuidwesten van Spanje die haar man verlaat en door het stadje zwerft. De tableaux doen soms denken aan Roy Andersson, maar uiteindelijk heeft Rodriguez een geheel eigen stem. Onderdeel Tiger-competitie IFFR 2021. Vanaf 18 augustus.

After Love (Aleem Khan, GB 2020)
De vrouw van veerbootkapitein Ahmed in Dover doet na diens dood een opzienbarende ontdekking. Uitgeroepen tot Beste Britse film van 2021. Winnaar BAFTA Best Leading Actress + 3 BAFTA-nominaties, geselecteerd voor de Sémaine de la Critique, filmfestival Cannes 2020. Vanaf 25 augustus.

Evolution (Kornél Mundruczó, HU/DE 2021)
Bitter ironisch, gestileerd drieluik over de manier waarop de Holocaust van generatie op generatie doorwerkt. Van de maker van Pieces of a Woman, Jupiter's Moon, White God, Tender Son: The Frankenstein Project en Delta. Vanaf 1 september.