AMSTERDAM - Deze zomer besteedt Eye aandacht aan films die wel de selecties van prominente internationale festivals haalden, maar volgens Eye onterecht de Nederlandse bioscopen niet bereikten. Onder de noemer Previously Unreleased zijn acht van deze films te zien. Journalisten van de Filmkrant leiden de premièrevoorstellingen in.


Previously Unreleased. Van 4 juli t/m 22 augustus om de week in première in Eye, IJpromenade 1, Amsterdam of in de FilmHallen, Amsterdam. Zie eyefilm.nl/previouslyunreleased

Er zijn persvoorstellingen op donderdag 6 en donderdag 13 juni in Eye en het Collectiecentrum. Ook zijn er voorstellingen tijdens de Filmbeurzen op vrijdag 21 juni en 20 juli. Zie details onderaan dit persbericht.


Wel geselecteerd voor de internationale festivals, niet te zien in de Nederlandse bioscopen – het overkomt niet de minste filmmakers. Aan die onrechtvaardigheid maakt Eye graag een eind door bijzondere films naar Nederland te halen. Vanaf 4 juli zijn onder de noemer Previously Unreleased acht premières te zien in Eye Filmmuseum en de FilmHallen. Titels uit het programma zijn ook beschikbaar voor vertoning elders in het land. De titels zijn geselecteerd uit het aanbod van de grote internationale festivals. Dit jaar staan onder meer de nieuwste producties van Guy Maddin, Corneliu Porumboiu, Bi Gan, Aleksei German Jr., Roberto Minervini en Domingo Sotomayor op het programma.


Programma

Long Day's Journey Into Night

Bi Gan (CN/FR 2018) 140’, Mandarijn gesproken, Engels ondertiteld

Deze neo-noir vol virtuoze visuele hoogstandjes is in twee gedeelten gesplitst: het eerste is een detectiveverhaal vol verborgen verlangens en onoplosbare intriges, daarna volgt een duizelingwekkende, tranceachtige reis door de stad Kaili, opgenomen in 3d in een single take van een uur. N.B. Deze film is ook beschikbaar in 2d.

Te zien vanaf 4 juli


Dovlatov

Aleksej German (RU/PL/RS 2018) 126’, Russisch gesproken, Engels ondertiteld

Aleksei German Jr. maakt gebruik van grootse scènes en lange trackingshots om de wereld van de Russisch-Joodse schrijver Sergei Dovlatov (1941-1990) op te roepen. Diens briljante ironische teksten waren verboden in de Sovjet-Unie onder Brezjnev. Het tragikomische portret van rebellie en aanpassing toont ook een tijdperk van destructieve stagnatie.

Te zien vanaf 11 juli


What You Gonna Do When the World's on Fire?

Roberto Minervini (IT/US/FR 2018) 123’, Engels gesproken, Nederlands of Engels ondertiteld

De nieuwste documentaire van Roberto Minervini (The Other Side) duikt in het dagelijkse leven van zwarte Amerikanen die vechten voor gerechtigheid in de zomer van 2017. Meesterlijk schakelt hij tussen vier verhalen in New Orleans en Jackson County, Mississippi.

Te zien vanaf 18 juli


Tarde para morir joven

Dominga Sotomayor Castillo (CL/BR/AR/NL 2018) 110’, Spaans gesproken, Nederlands of Engels ondertiteld

De Chileense filmmaker Dominga Sotomayor gooit hoge ogen met Tarde para morir joven, een adembenemend mooi gefilmde coming of age-vertelling over de zestienjarige Sofia die, na de val van Pinochet, opgroeit in een commune aan de voet van de Andes.

Te zien vanaf 25 juli


Con el viento

Meritxell Colell (ES/AR/FR 2018)108’, Spaans gesproken, Engels ondertiteld

Danseres Mónica woont al heel lang in Buenos Aires; als haar vader op sterven ligt, vliegt ze gauw naar Spanje. Terug in het afgelegen geboortedorp wordt ze geconfronteerd met het verleden; in de dans vindt ze uitdrukking voor haar gevoelens.

Te zien vanaf 1 augustus


The Green Fog

Guy Maddin, Evan Johnson, Galen Johnson (US 2017) 63’; score: Jacob Garchik en het Kronos Quartet, Engels gesproken, geen ondertitels

Guy Maddin (My Winnipeg, The Forbidden Room) maakte een surrealistisch, speels eerbetoon aan Vertigo van Alfred Hitchcock – bedwelmend, uitbundig, en onweerstaanbaar grappig. In deze beeldenmix speelt Chuck Norris zomaar de rol van James Stewart.

Te zien vanaf 8 augustus


Infinite Football

Corneliu Porumboiu (RO 2018) 70’, Roemeens gesproken, Engels ondertiteld

Veel voetbal- en levenswijsheden in deze documentaire waarin de plaatselijke bureaucraat Laurenţiu zijn bloemrijke gedachten laat gaan over voetbal, oranje boerderijen in Florida, politieke utopie en de sporen die het leven achterlaat.

Te zien vanaf 15 augustus


Sorry to Bother You

Boots Riley (US 2018) 111’ , Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Gekker en chaotischer dan Michel Gondry, futuristischer dan Spike Lee maar even bijtend als diens beste sociale satires: met Sorry to Bother You levert filmmaker, kunstenaar en activist Boots Riley zijn eerste lange speelfilm af. De niet al te succesvolle zwarte dertiger Cassius Green schopt het onverklaarbaar tot de top van een telemarketingbedrijf in handen van een onmenselijk-optimistische, witte, cocaïneverslaafde CEO.

Te zien vanaf 22 augustus