AMSTERDAM- Het Stedelijk Museum Amsterdam en de Stichting Best Verzorgde Boeken presenteren jaarlijks de door een jury geselecteerde inzendingen van het voorgaande jaar. Uit de 295 boeken die werden ingezonden, zijn 33 boeken gekozen. Deze zijn vanaf 25 september in de Audizaal van het Stedelijk Museum te zien.


De publicaties in de tentoonstelling onderscheiden zich in vormgeving, typografie, beeldbehandeling, grafisch-technische productie en in de afstemming tussen vorm en inhoud. De selectie gaat van producties van grote uitgevers tot museumcatalogi, jubileumboeken van bedrijven tot privé-uitgaven.


De vakjury die dit jaar de boeken selecteerde, bestond uit Michaël Snitker (ontwerper), Mijke Wondergem (ontwerper), Eelco van Welie (directeur NAI010 uitgevers), Martijn Kicken (adviseur bij drukkerij Tielen) en Suzanna Héman (assistent conservator Stedelijk Museum Amsterdam).

Eerder dit jaar is bekendgemaakt dat maar liefst vier boeken uit de selectie van De Best Verzorgde Boeken 2018 in de prijzen vielen bij de internationale jurering van Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig. Dit is de belangrijkste en meest prestigieuze grafische vormgevingsprijs die een boek kan krijgen. Amsterdams spul kreeg de Gouden Letter, Robert F. Kennedy Funeral Train een gouden medaille, Anne Frank Huis een zilveren en The Migrant een bronzen medaille.


De tentoonstelling van De Best Verzorgde Boeken heeft een lange traditie in het Stedelijk Museum. In 1932 werd de eerste editie gepresenteerd, waarna de tentoonstelling met enkele onderbrekingen jaarlijks te zien is geweest in het Stedelijk. Het is de oudste jaarlijkse uitverkiezing door een vakjury van De Best Verzorgde Boeken in Europa.


Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus die is vormgegeven door Gert Jan Slagter die in de winkel van het museum te koop is.

Najaar 2019: 3x grafisch ontwerp in het Stedelijk:

Dit najaar zijn er in het Stedelijk maar liefst drie tentoonstellingen te zien over grafische vormgeving.

De Best Verzorgde Boeken 2018 wordt vergezeld door Wim Crouwel: Mr Gridnik (28 sep 2019 - 22 mrt 2020) en de affichetentoonstelling

Kleurrijk Japan (7 sep 2019 - 2 feb 2020).


Het overgrote deel van de boeken uit de tentoonstelling is te koop in de winkel van het Stedelijk Museum Amsterdam.
De opstelling waarin De Best Verzorgde Boeken gepresenteerd wordt, is ontworpen door Paul Kuipers.