RUIGOORD - Het poëzie- en muziekfestival Vurige Tongen barst op 19 en 20 Mei los op Ruigoord. Het eiland staat in volle bloei en het festival speelt zich af op 12 plekken waar collectieve groepen kunstenaars hun eigen programma’s brengen; verspreid door het hele dorp, rondom de kerk, het culturele hart, maar ook op idyllische verstopte groene plekken. Dit jaar is er meer aandacht voor de natuur met optredens van Amazone muzikanten en vormen van kunst waar geen elektriciteit voor nodig is.

Kosmisch lek

Het festival Vurige Tongen is veel meer dan een podium met optredens. Het oude eiland Ruigoord is al 50 jaar bezield met poëtische dromen. Het is een levens kunstwerk, waarin bezoekers zich totaal onderdompelen. Wie Ruigoord betreedt, wordt verwelkomd met een gedicht: “Zoveel inspiratie op deze plek, het kan gewoon niet anders; hier zit een kosmisch lek.”

Van beatgeneratie tot hip hop

Alle generaties, culturen en genders zijn vertegenwoordigd, van Amazone muzikanten tot sonnetten schrijvers. Van de beatgeneratie tot de hiphop. Poppenspel, dans, theater, avant-garde, goochelaars, rondleidingen, deelcirkels waar je diepte in kan en even weg mijmeren met een grasspriet in je mond. Van een bakfietsband tot een reuze vogel, Snowapple collective, De Poëzieboys, Roberta Petzoldt, Babs Gons, Tosca Niterink, Juliet, Jet, Igor, Hans Dagelet en Esther Apituley, Diana Ozon, Ruigoord Rebels, Lex Empress, Dizzi Geetha, Aja Waalwijk en honderden meer…

Natuurkunst

Dit jaar is er extra aandacht voor de natuur en inheemse kunst. Er is een kinderfeest met een focus op de natuur, de taal van schimmels, de stem van de wind. Er zijn inheemse verhalen te ervaren van inheemse natuurvolken en waterceremonies. Maar ook de Maraka en Sambura dans van de Karinja uit Suriname en Ida Kelarová (Tsjechische zangeres) met een heel koor en een markt vol met zelfgemaakte spullen is te zien. Het festival is verspreid door het hele dorp, rondom de kerk, het culturele hart, maar ook op idyllische verstopte groene plekken.

Ruigoord trofee naar Hedy d’Ancona

Elk jaar reikt Ruigoord de Ruigoordtrofee uit aan een markant persoon die een bijzondere rol speelt in onze culturele vrijhaven, dit jaar zal de trofee worden uitgereikt aan Hedy d’Ancona. Tot deze historische eregalerij behoren onder meer Elly de Waard, Diana Ozon, Simon Vinkenoog, Yvonne van Doorn, Armand en Willem de Ridder.

Meer informatie

Zie de website voor het hele programma: https://ruigoord.nl/evenement/vurige-tongen-2024/
Passe-Partout: € 40,00
Passe-Partout met een stadspas: € 20,00
Dagkaart: € 25,00
Dagkaart met een stadspas: € 12,50
Tot en met 18 jaar: Gratis

Meer informatie over Ruigoord

Adres: Ruigoord 76, 1047 HH Amsterdam

Telefoon: 020-4975702

Website: https://ruigoord.nl/

E-mail: kantoor@ruigoord.nl

Facebook: https://www.facebook.com/ruigoord

Instagram: https://www.instagram.com/ruigoord