AMSTERDAM - Beeldend kunstenaar Matt Mullican, wiens werk Subject Driven momenteel te zien is in de tentoonstelling Jump into the Future - Art from the 90's and 2000's. The Borgmann Donation, geeft op 4 februari aanstaande van 14.00-16.00 uur een performatieve lezing in het Teijin Auditorium van het Stedelijk Museum Amsterdam.

In deze lezing en performance ineen bespreekt Mullican zijn eigen werk Subject Driven en voorziet het van commentaar. De voertaal is Engels. Tickets à € 3,- (exclusief entree, Museumkaart geldig) kunnen via de website worden besteld, klik hier.

Over Subject Driven

Subject Driven is een grote installatie van Matt Mullican die vijf ruimtes beslaat met de overkoepelende titel Subject Driven (1978-2008) en is samengesteld uit 56 werken onderverdeeld in 305 objecten. Het werk omvat typografie, tekeningen, kaarten, schilderijen, video, gevonden voorwerpen en drukwerk. De honderden voorwerpen zijn gerangschikt op basis van verschillende categorieën, met name kleur. De vijf ruimtes zijn niet alleen in hun geheel met een kleur gemarkeerd, maar deze vijf kleuren geven ook betekenis: groen staat voor materialiteit, blauw verwijst naar het dagelijks leven, geel naar ideeën, zwart naar taal en rood naar het domein van het subjectieve. Hoewel dit allesomvattende werk zich intrinsiek verzet tegen interpretatie of theorievorming, functioneert het als een Wunderkammer of rariteitenkabinet waar culturele codes en signalen die we doorgaans als vanzelfsprekend beschouwen kunnen worden herkend, geïnterpreteerd en misschien zelfs ontcijferd.

Meer over Matt Mullican

Sinds de jaren 70 werkt de Amerikaanse kunstenaar Matt Mullican met het thema communicatiesystemen – vooral met taal, symbolen en visuele bewegwijzering zoals pictogrammen – en de intuïtie die schuilgaat achter onze bewuste waarneming van de wereld. Zijn installatie Subject Driven (voltooid in 2008) bevat een overweldigende hoeveelheid beelden en objecten die op een haast encyclopedische manier geordend zijn. Mullican omschrijft het resultaat als een kosmologie: “een wereld op zich, of misschien een minimuseum voor artefacten uit een wereld die vergelijkbaar met, maar niet identiek aan de laat-20e-eeuwse westerse samenleving is.” De wereld die hier wordt opgeroepen is doordrenkt van een ‘verborgen’ logica die vertrouwde communicatiepatronen zichtbaar en tegelijk vervreemdend maakt. Mullican heeft ook werken en performances onder hypnose tot stand gebracht, eveneens om een onbewust inzicht aan te boren in alledaagse verschijnselen.

Meer over Jump into the Future - Art from the 90's and 2000's. The Borgmann Donation

Van 26 november 2017 t/m 4 maart 2018 is in Jump into the Future - Art from the 90's and 2000's. The Borgmann Donation de omvangrijke groep werken van de Duitse verzamelaar Thomas Borgmann te zien. Het gaat om een schenking, een aankoop en een langdurig bruikleen. De schenking is de op één na grootste in de geschiedenis van het Stedelijk. Het overgrote deel van de Borgmann werken wordt getoond; een zeer omvangrijke tentoonstelling die in alle 30 zalen op de bovenverdieping rondom de historische trap te zien is, een totaal oppervlakte van 2.540 m2. Er is werk te zien van onder anderen Cosima von Bonin, Matt Mullican, Lucy McKenzie, Jutta Koether, Paulina Olowska, Wolfgang Tillmans, Christopher Williams, Cerith Wyn Evans en Heimo Zobernig.