AMSTERDAM - Met z’n tweeën overnachten in een minihuisje op de Scharrebiersluis, de Kattenslootbrug, de Kinkerbrug of de Meeuwenpleinbrug? Dat kan vanaf vandaag. Zes brugwachtershuisjes zijn al klaar om hotelgasten te ontvangen.

Nog 22 brugwachtershuisjes verspreid over de hele stad, worden verbouwd tot hotelkamer. Tot voor kort openden brugwachters de bruggen vanuit de huisjes voor passerende schepen. Toen de bediening afgelopen jaren op afstand en centraal werd geregeld, verloren de huisjes hun bestemming. Nu het hotelkamers worden, blijven ze bewaard voor de stad.

Ervaar Amsterdam vanaf een brug

De in totaal 28 kamers zijn voor iedereen die Amsterdam wil ervaren vanaf een brug. Ook Amsterdammers. Daarnaast zijn er geregeld culturele evenementen in de huisjes. Zo zijn ze te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. En tot en met 21 januari dienen de huisjes als sokkels voor de lichtkunstwerken tijdens het Amsterdam Light Festival.

Buitenkant intact

Het oudste brugwachtershuisje dateert uit 1673. Verder zijn er voorbeelden van de Amsterdamse school tot aan moderne architectuur uit 2009. Om het authentieke en monumentale karakter van de huisjes te bewaren, is aan de buitenkant niets veranderd.

Verspreid over de stad

In 2012 besloot de gemeente dat Lloyd Hotel de 22 brugwachtershuisjes als hotelkamers mocht exploiteren. Het is een unieke toevoeging aan het bestaande hotelaanbod en draagt bij aan de spreiding van toerisme over de stad. Bovendien hebben de huisjes behalve een hotel- ook een cultuurfunctie.