AMSTERDAM - In het kader van Opera Forward Festival presenteert De Nationale Opera drie nieuwe producties. Vanaf 14 maart Avventures en Nouvelles avventures uit de triptiek Avventure di anima e di corpo van György Ligeti en Raphaël Cendo. Vanaf 23 maart La Morte d’Orfeo van Stefano Landi, en op 25 maart delen uit Dienstag aus Licht van Karl-Heinz Stockhausen. Het is de derde editie van Opera Forward Festival, met als centraal thema noodlot en besef.

Avventure di anima e di corpo
Aventures en Nouvelles aventures zijn twee experimentele mini opera’s uit de triptiek. De twee opera’s bevatten veel dans, fysiek drama en een fantasietaal. De grens tussen operazangers en instrumentalisten verdwijnt. De regie is in handen van de Nederlandse Nina Spijkers. Zij studeerde in 2014 af aan de regie-opleiding van Theaterschool Amsterdam. Ze geldt als een regietalent en is als jonge maker verbonden aan de Toneelschuur in Haarlem. Het ensemble Silbersee staat onder leiding van Francine Vis.

Locatie en speeldata
Casco Amsterdam, Asterweg 22, Amsterdam
14 en 17 maart, 20.00 uur
18 maart, 14.00 en 20.00

Meer informatie over deze productie vindt u hier.

La Morte d’Orfeo
La Morte d’Orfeo is de laatste nieuwe productie die Pierre Audi regisseert als directeur van De Nationale Opera.

Pierre Audi over La Morte d’Orfeo:
‘Ik ga hierin terug naar een repertoireperiode waarmee ik ooit in Amsterdam als regisseur begon. De oertijd van de opera. Niet Monteverdi ditmaal, maar Stefano Landi. Zijn tragikomische stuk uit 1619 gaat net als het pionierswerk van Monteverdi over de lotgevallen van de mythische zanger Orpheus, maar op een andere manier: Landi gaat verder – en wat heeft hij dat goed bedacht – waar Monteverdi’s opera ophoudt.’

Christophe Rousset leidt zijn ensemble Les Talens Lyriques.

Locatie en speeldata
Muziekgebouw aan ’t IJ, Piet Heinkade 5, Amsterdam
23, 25* en 26 maart
Aanvang: 20.00/*14.00

Meer informatie over deze productie vindt u hier.

Aus Licht

Karlheinz Stockhausen schreef tussen 1977 en 2003 de zevendelige, 29 uur durende operacyclus Licht. De Nationale Opera brengt in 2019 een greep uit alle zeven delen van de cyclus. Opera Forward Festival 2018 presenteert een proeve van deze cyclus. Tijdens OFF ’18 wordt ‘Invasion – Explosion mit Abschied’ uit Dienstag aus Licht uitgevoerd.

Licht: Die Sieben Tagen Der Woche is een vertelling van de eeuwige worsteling tussen het materiële en het spirituele. De drie centrale figuren hebben elk hun eigen symbolische betekenis: Eva (de moeder, schepper), aartsengel Michaël (de hoeder van de mensheid) en Lucifer (de briljante vijand van de mens). De cyclus is verdeeld over zeven avondvullende opera’s met elk een eigen betekenis: elke opera representeert een dag in de week, komt voort uit de vorige en laat de volgende ontstaan.

Deze productie is een samenwerking tussen De Nationale Opera, Holland Festival, Koninklijk Conservatorium en de Stockhausen-Stiftung für Musik.

Locatie en speeldatum
Nationale Opera & Ballet
25 maart, 20.30 uur.

Meer informatie over deze prodcutie vindt u hier.

Opera Forward Festival

Van 13-26 maart presenteert De Nationale Opera de derde editie van het Opera Forward Festival, dat de toekomst van opera verkent. Naast de grote en kleinere producties in Nationale Opera & Ballet en andere locaties in Amsterdam presenteert het festival werk van een nieuwe generatie operamakers in zes korte opera’s, gemaakt door interdisciplinaire studententeams. Deze voorstellingen zijn een laboratorium waarin de makers van morgen de gelegenheid krijgen nieuwe samenwerkingen uit te proberen en te presenteren. Zo’n 400 studenten, afkomstig van verschillende kunstvakopleidingen werken aan deze zes opera’s die tijdens het festival worden uitgevoerd.

Het Opera Forward Festival is genomineerd voor een International Opera Award 2018.

Voor het gehele programma en meer informatie over het Opera Forward Festival 2018 gaat u naar http://operaforwardfestival.nl/