AMSTERDAM - Tijdens de herfstvakantie van 10 t/m 25 oktober neemt Het Scheepvaartmuseum je mee op avontuur. 'Vaar' mee door tijd en neem deel aan de dagelijkse familieactiviteiten voor kinderen vanaf 3 jaar. Bezoek de driemasters clipper Stad Amsterdam en bark Europa, luister naar de indrukkende verhalen van de familieverteller, teken je eigen droomschip en ontdek het museum met de nieuwe familiekijktocht. Ga het avontuur aan! Kijk voor meer informatie op hetscheepvaartmuseum.nl/herfstvakantie.

Op de 'clipper' lopen: bezoek de clipper Stad Amsterdam! (alle leeftijden)
Tot en met eind maart 2021 ligt het prachtige schip clipper Stad Amsterdam aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum. De clipper werd eind jaren negentig gebouwd met als inspiratiebron het koopvaardijschip 'De Amsterdam' uit 1854. In 2000 werd de Stad Amsterdam te water gelaten en sindsdien gaat het elk jaar het avontuur op de oceanen aan. Stap aan boord en kijk je ogen uit!

Dagelijks van 10 t/m 25 oktober, van 11.00-16.30 uur, op inloop, legitimatie verplicht (ook voor kinderen)

Barstensvol avontuur: bezoek de bark Europa (alle leeftijden)
In de herfstvakantie ligt ook de driemaster bark Europa afgemeerd bij Het Scheepvaartmuseum. Het schip is in 1911 in Duitsland gebouwd als lichtschip. Nadat het in de jaren tachtig werd omgebouwd tot zeilschip, vaart het sinds 2000 over zeeën en oceanen. De bemanning van het schip vertelt deze herfstvakantie alles over hun spannende expedities en avonturen op de wereldzeeën.

Dagelijks van 10 t/m 25 oktober, van 11.00-16.30 uur, op inloop met beperkte capaciteit met tijdslot

Familieverteller 'In mijn schoenen' (6+)
Spannend, zielig of toch stoer? De portretten van kinderen uit een Belgisch internaat, gemaakt door fotograaf Stephan Vanfleteren, doen afvragen wat je eigenlijk ziet in hun ogen. Luister naar het verhaal van een enthousiaste museumgids, kijk rond en beslis zelf: zou jij in de schoenen van deze kinderen willen staan?

Dagelijks van 10 t/m 25 oktober, van 11.00-14.00 uur, op inloop

Teken je droomschip (alle leeftijden)
Rijd, fiets of loop langs Het Scheepvaartmuseum en je ziet gelijk dat er iets mist: het VOC-schip is weg. Maar niet getreurd, het museum heeft een oplossing. Help jij mee met het tekenen van een gloednieuw droomschip? Deze vakantie teken je jouw gedroomde schip, op een bijzondere manier. Durf jij het aan?

Dagelijks van 10 t/m 25 oktober, van 11.00-16.00 uur, op inloop, per huishouden

Familiekijktocht: 'noord zuid, eropuit!' (6+)
Ga op een avontuurlijke ontdekkingsreis door Het Scheepvaartmuseum. Overal zijn voorwerpen met verhalen. Probeer al die verhalen te vangen en los de puzzel op. Waar brengen deze verre reizen je heen? Vind de antwoorden, vouw de kijktocht tot een bootje en stuur het de zee op. Misschien zeilt jouw bootje wel een mooie prijs tegemoet!

Dagelijks van 10 t/m 25 oktober, individueel te doen met je familie gedurende openingstijden

Kleuterprogramma 'Waar is het schip?' (3+)
Iedereen kent het wel: een buts hier, een blauwe plek daar, teennagels knippen en je haren in de klit. We hebben allemaal onderhoud nodig. Een schip ook. Daarom ligt VOC-schip Amsterdam nu in het dok. Stel dat het schip zou kunnen praten, wat zou hij dan te vertellen hebben?

Dagelijks van 10 t/m 25 oktober, van 11.30-13.00 uur, op inschrijving in het museum

Meer te doen
Er zijn nog veel meer activiteiten. Volg de junior audiotour of bezoek samen de familietentoonstelling Het verhaal van de walvis. Online vind je vlogs en thuis-activiteiten op hetscheepvaartmuseum.nl/online-museum.

Samen veilig uit
Het Scheepvaartmuseum volgt de Nederlandse richtlijnen van het RIVM en het protocol van de Museumvereniging. Belangrijk is dat je voorafgaand aan je bezoek online een ticket en starttijd boekt. Met dit ticket kun je ook deelnemen aan alle activiteiten in het museum. In navolging van de aangepaste coronamaatregelen van de Rijksoverheid, is het voor alle bezoekers vanaf 13 jaar verplicht om een mondkapje in Het Scheepvaartmuseum te dragen. Bezoekers moeten zelf zorgdragen voor een mondkapje.

Daarnaast zorgt Het Scheepvaartmuseum ervoor dat je goed afstand kan houden, zodat je veilig door het museum kunt wandelen. Ook zijn er extra hygiënemaatregelen zoals desinfectiepunten en worden contactpunten extra vaak schoongemaakt. Uiteraard staan bij vragen de medewerkers ook altijd voor je klaar.

Meer informatie: hetscheepvaartmuseum.nl/herfstvakantie