AMSTERDAM - Urban & social design bureau Plygrnd.City viert op 8 juni 2019 het succes van hun Hoodlab in het Reigersbos. In deze tijdelijke outdoor buurtbar, gevestigd in een opvallende blauwe zeecontainer in Zuidoost, leren bewoners met elkaar in gesprek te gaan over zichzelf en hun buurt. "Door de festival-achtige vibe van het Hoodlab worden bewoners geïnspireerd om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen," volgens organisator Arjen Heus. "Met onze participatietools in de buurt werken we integraal aan sociale en ruimtelijke vraagstukken."


Bewoners in beweging

"De gemeente gaat de aankomende jaren flink aan de slag met het verbeteren van ontwikkelbuurt Reigersbos en wil weten wat de wensen en ideeën zijn van de mensen de hier wonen", zegt Heus. "Wij dragen zo ons steentje bij." Heus, voorheen werkzaam in de wereld van productdesign en industrieel ontwerp, miste na de zoveelste designlamp de zingeving voor de samenleving.


Mobiele Hoodlab

Voor jong en oud in achterstandsbuurten ontwikkelde hij met zijn team de mobiele Hoodlab, een kruising tussen een clubhuis en een buurtcafé. Heus wordt door gemeentes benaderd om zijn project ergens op te starten of komt zelf in actie om ontwikkelwijken, zoals hij dat zo zo mooi noemt, te helpen. "We zetten het ontwerp én de bewoners centraal in alles wat we doen. Een beetje zoals Apple. Die gaan er ook vanuit dat mensen beter werken op een mooi ontworpen computer. Zo doen wij dat ook. We leren mensen op een nieuwe manier naar de buurt te kijken en naar zichzelf. Door mee te doen met leuke activiteiten, zoals het ontwerpen van een aangepaste fietstunnel die wel veilig voelt, krijgen ze een frisse kijk op het leven, hun gezondheid én gaan vooral in gesprek met elkaar."


Buurtfeest op zaterdag 8 juni 2019

Op zaterdag 8 juni wordt na een co-creatieperiode van zes weken de buurtontwikkeling gevierd met een groot feest bij de Hoodlab op Reigersbos 301. De afgelopen periode zijn in samenwerking met de bewoners verschillende projecten afgerond om de buurt te verbeteren, zoals de donkere fietstunnel waarin niemand zich veilig voelde, die is omgecat tot een 'tunnel of love', voorzien van rode harten en verlichting. Het is een event voor jong en oud van 15.00 uur tot 19.00 uur om al deze sociale initiatieven te omarmen en te vieren. Tot en met 11 juni is de Hoodlab woensdag t/m zaterdag open tussen 14.00 uur en 20.00 uur.


Docu van Plygrnd.City op 18 juni op Shortcutz filmfestival

Plygrnd.City is een urban & social design bureau dat door heel Nederland projecten opzet om de leefbaarheid in ontwikkelbuurten te verbeteren. De organisatie, opgericht in 2017, ontving subsidie van het Brabants Cultuurfonds voor de ontwikkeling van vier korte documentaires over jongeren in de straatcultuur. Met hun film Commit over het verhaal van Freerun-talent Siebe van de Spijker (@siebepk) zijn ze geselecteerd voor het filmfestival Shortcutz. Op 18 juni kun je komen kijken in De Kring op het Leidscheplein.


Missie

Plygrnd's missie is dat iedereen in Nederland zich gezonder, blijer en vrijer mag voelen met een overvloed aan inzichten en inspiratie voor een gezondere levensstijl en succes. En de blokken om verder mee te bouwen, die laat Plygrnd achter. Aandachtswijken in iedere willekeurige gemeente kunnen contact opnemen voor een initiatief in de buurt.