AMSTERDAM - Het wordt nu dan toch echt voorjaar. Als het weer een beetje meezit, kunt u lekker naar buiten.

Fietsen in de omgeving van de Amstel en met het pontje overvaren, of pasgeboren geitjes kijken in een van de kinderboerderijen in de stad. Maar ook met slecht weer is vervelen geen optie - tenzij je daar zin in hebt. En veel hoeft het allemaal niet te kosten. Uit de vele dingen die je kunt doen, selecteerden we er een paar: 5 tips bij mooi en 5 tips bij slecht weer.

5 tips bij mooi weer

1. Vuurwerkshow Sloterplas - gratis

Op Koningsdagavond, 27 april om 22.00 uur, kunt u het voorjaar of de vakantie feestelijk inluiden tijdens de jaarlijkse siervuurwerkshow aan de Sloterplas. Vanaf de Noordzijde en de Oostoever hebt u het beste uitzicht. Het vuurwerk wordt afgeschoten vanaf pontons midden op het water. Gratis toegang.

2. Pasgeboren geitjes kijken - gratis

Dit is dé tijd om pasgeboren lammetjes, geitjes en pulletjes van dichtbij te bekijken. Dat kan in de vele kinder- en stadsboerderijen in de stad. Bijvoorbeeld: De Boerderij, Jeugdland en De Werf in Oost, De Pijp in Zuid, De Dierenkapel in Centrum, Stadsboerderij Zimmerhoeve in West, De Uylenburg in Nieuw-West, ’t Brinkie, Gliphoeve en De Bijlmerweide in Zuidoost en de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. De Boerderij op IJburg is trouwens verhuisd naar de Overdiemerweg, achter Fort Diemerdam. Gratis toegang.

www.kidsproof.nl

3. Schipper mag ik overvaren?

De pontjes over de Amstel varen weer. Met daarna bijvoorbeeld een rondje Ronde Hoep waant u zich een dagje op het platteland. Neem bijvoorbeeld De Smient aan de Ouderkerkerdijk in Watergraafsmeer. Of maak gebruik van het zelfbedieningspontje De Koet, te bereiken vanaf de Holendrechterweg in Zuidoost. U stapt op in Amsterdam en gaat het pontje weer af in Utrecht. Let op: in april varen de pontjes alleen in het weekend. 1 euro p/p per overvaart.

www.amsterdam.nl/zo/nieuws-stadsdeel/algemeen/pontjes-amstel/

4. Openluchtbaden geopend

Zwemmen in de buitenbaden kan weer vanaf 28 april. Je vindt ze overal in de stad. Is het weer niet mooi genoeg? Binnen zwemmen kan natuurlijk altijd.

www.amsterdam.nl/zwembaden

5. Op pad met de boswachter

Ga zaterdagavond 28 april mee met de boswachter en ontdek alle bijzondere vogels van het Amsterdamse Bos. Misschien spot u wel een ijsvogel. Iedereen kan mee op deze wandeling. Meer informatie en aanmelden, bel De Boswinkel op 020 545 6100, of stuur een mail naar boswinkel@amsterdam.nl. Meegaan kost € 5 en let op: alleen contant, gepast betalen. Een extra tip: de knoppen van de bomen in het Japanse Bloesempark staan op knappen. Wees erbij als ze uitkomen, het is zo weer voorbij. Zie www.amsterdam.nl/actueel.

www.amsterdamsebos.nl.

5 tips bij slecht weer

1. Tassenmuseum vernieuwd

24 april is de heropening van een wonderbaarlijke schatkamer vol schitterende historische tassen en tassen met verborgen verhalen. Hier ontdekt u het vakmanschap dat nodig is voor het ontwerpen en maken van een tas. Ook volgt u de ontwikkeling van de tas als gebruiksvoorwerp tot fashion-item. Ben u zelf creatief? Dan kunt u in de avonduren zelf een tas ontwerpen. Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573.

www.tassenmuseum.nl

2. Voorlezen uit eigen werk - gratis

Schrijft u zelf verhalen of boeken? En wilt u wel eens weten hoe uw schrijfsels vallen bij het publiek? Of luistert u graag naar onbekend talent? Kom dan voorlezen uit eigen werk, of luisteren naar dat van een ander. In de centrale bibliotheek aan de Oosterdokskade kan dat elke laatste zaterdagmiddag van de maand. De eerstvolgende voorleesmiddag is zaterdag 28 april. Als u zelf wilt voorlezen, stuur dan een e-mail naar openpodium@oba.nl. Gratis toegang.

www.oba.nl

3. Oosterkerk bekijken tijdens een concert

Heeft u de Oosterkerk aan de Kleine Wittenburgerstraat wel eens van binnen gezien? Misschien is dinsdagavond 1 mei een mooie gelegenheid om dat een keer te doen. U krijgt er dan gelijk een concert bij van twee conservatoriumstudenten. Fluitist Bartholomeo Audisio en pianist Richard He vormen het Duo Volgaris. Ze wonnen verschillende internationale wedstrijden. Op het programma staan dinsdag Reinecke, Fauré, Pärt en eigen werk. U mag zelf weten wat u aan toegang betaalt.

www.oosterkerk-amsterdam.nl

4. Uitvinden, ontwerpen en bouwen - gratis

Elke maandagmiddag kunnen jongens en meisjes zich creatief en achter de computer uitleven in Nieuw-West. Word uitvinder, robotbouwer, ontwerper en leer alles over 3D-printen, lasersnijden of stroom opwekken uit planten. Of ga op expeditie, en ga aan het werk met jouw slimme ideeën voor de wijk. Voor kinderen vanaf 8 jaar. Bibliotheek Slotermeer, Slotermeerlaan 103E. Gratis toegang (vol=vol).

www.facebook.com/maakplaats021

5. Familiefoto in klederdracht

Een foto van jezelf alleen, met partner en kinderen in traditionele klederdracht. Dat kan niet alleen in Volendam en Marken, maar ook in Amsterdam. Veel stadgenoten weten het misschien nog niet, maar aan de Herengracht 427 is sinds anderhalf jaar het Klederdrachtmuseum gevestigd. Al heeft klederdracht misschien een suf imago, er is veel over te vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat in Nederlandse klederdracht invloeden zijn terug te zien uit de hele wereld? Zoals Chinese stoffen en kant uit Frankrijk. Een toegangskaartje kost 10 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen onder de 16 en is gratis voor kinderen onder de 5.

www.hetklederdrachtmuseum.nl