AMSTERDAM - Waarom krijg je soms een schokje als je iets aanraakt? Of gaat je haar overeind staan als je je trui uittrekt? En wat gebeurt er eigenlijk als het bliksemt? In de nieuwe demonstratie Spannende Stroom ontdekken bezoekers van NEMO Science Museum de antwoorden via verschillende experimenten met elektriciteit. Zo laten ze figuren zweven met statische elektriciteit, maken ze samen een levende stroomkring en staan de haren overeind met het pronkstuk uit de collectie: de Van de Graaff generator. Tijdens de meivakantie, tot en met 5 mei, zijn er nog meer extra activiteiten in NEMO. Bezoekers kunnen meedoen als proefpersoon in wetenschappelijk onderzoek naar liegen in Science Live. Hoe goed kun jij liegen en leugenaars ontmaskeren?

In de meivakantie worden bezoekers vanaf 8 jaar in Science Live, NEMO's innovatieve onderzoeksprogramma, uitgedaagd om te liegen en elkaars leugens te ontdekken. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam testen in NEMO wie een goede leugenaar en een goede leugendetector is. "Het is het eerste experiment ooit waarbij kinderen de leugens van hun ouders mogen detecteren!", aldus Sophie van der Zee, assistent professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Van der Zee: "Ouders leren hun kinderen beleefd te zijn, bijvoorbeeld als ze een cadeau ontvangen waar ze niet zo blij mee zijn. En als ouders gebruiken we nog wel eens 'een leugentje om eigen bestwil'. Als gevolg daarvan leren we allemaal liegen. Maar hoe gebeurt dat en wat zorgt ervoor of we goed kunnen liegen?". In het onderzoek mogen deelnemers dus liegen, maar wordt ook gekeken hoe goed bezoekers van het museum leugenaars kunnen ontmaskeren.
Meer info: nemosciencemuseum.nl/sciencelive.

Meivakantie
In de meivakantie is er bij NEMO van alles te beleven. Tot en met 5 mei 2019 kun je genieten van extra workshops en activiteiten. Race met een ballonwagen, onderzoek zeepbellen, ga aan de slag met scheikundige proefjes in het laboratorium, word proefpersoon in Science Live of kom naar de nieuwe demonstratie Spannende Stroom. De Kettingreactie is in de meivakantie extra vaak te zien. Bekijk het programma via: nemosciencemuseum.nl/meivakantie.