AMSTERDAM - Alvast het kunstwerk bewonderen dat straks metrostation Amsterdam Centraal zal opsieren? Dat kan van 17 februari tot 21 mei in het Rijksmuseum. Dit bijzondere kunstwerk is gemaakt door Jennifer Tee en opgebouwd uit 100.000 tulpenblaadjes.

Uniek aan deze tentoonstelling is dat het om het originele kunstwerk gaat. In het metrostation komt straks een digitale afdruk te hangen, omdat de originele tulpenblaadjes op termijn waarschijnlijk gaan verkleuren.

Reis van de mens

Het kunstwerk, genaamd Tulip Palepai, navigating the river of the world, is 18 meter lang en geïnspireerd op een traditionele Palepai (scheepjesdoek) uit Zuid-Sumatra. Het laat twee grote schepen met voorsteven en mast zien, die de reis van zielen op weg naar nieuwe levens of naar het hiernamaals verbeelden.

100.000 tulpenblaadjes

Jennifer gebruikte 100.000 tulpenblaadjes voor het werk. Voordat deze zijn aangebracht deed ze ruim twee jaar onderzoek naar de maat, kleur en vorm van de 30 tulpensoorten die zijn gebruikt. Daarna had ze nog eens maanden nodig om geschikte en bijzondere tulpen te selecteren. De blaadjes werden gedroogd en tot slot één voor één handmatig in het kunstwerk geplaatst.

Kunst bij de Noord/Zuidlijn

Zeven Noord/Zuidlijn stations krijgen in totaal acht eigen kunstwerken, waarbij de relatie tussen het metrostation en de omgeving een belangrijke rol speelt. Elk station zal daardoor zijn eigen specifieke sfeer krijgen en voor de reiziger herkenbaar worden. Zie ook http://wijnemenjemee.nl/kunst