AMSTERDAM - Deze maand zijn er een hoop nieuwe tentoonstellingen te bewonderen bij FOAM. Tentoonstellingen als: Saskia de Brauw & Vincent van de Wijngaard, Edwin Blumenfeld, Santu Mofokeng, Eva O'Leary, Scheltens & Abbenes en Foam Talent New York.

1 februari – 10 februari
Saskia de Brauw & Vincent van de Wijngaard – Ghosts Don't Walk in Straight Lines

Opening 31 januari vanaf 17.30 uur
Foam presenteert Ghosts Don’t Walk in Straight Lines, een nieuw project van Saskia de Brauw en Vincent van de Wijngaard. Voor dit project doorkruiste Saskia de Brauw, vooral bekend als internationaal topmodel, te voet in één dag de straten van Manhattan langs de noord-zuidas, van 225th Street en Broadway in het uiterste noorden naar Battery Park in het zuiden. Deze trage wandeling – tegen het decor van een juist zeer dynamische stad – is samen met de langs de route opgedane verhalen en ontmoetingen in beeld en tekst vastgelegd. De wandeling voerde Saskia door verschillende buurten en ontlokte allerlei observaties, gedachten en herinneringen.

De tentoonstelling wordt geopend op donderdag 31 januari door Haider Ackermann (ontwerper), in het bijzijn van de kunstenaars. U bent welkom vanaf 17.30 uur.

1 februari – 17 maart
OPEN: Foam Talent Call 2019

Foam Magazine organiseert ieder jaar de Foam Talent Call: een zoektocht naar buitengewoon getalenteerde fotografen tussen de 18 en 35 jaar van over de hele wereld. De fotografen die geselecteerd worden kunnen zich opmaken voor een internationale introductie binnen de wereld van fotografie. Foam Talent Call stimuleert de carrières van jonge kunstenaars, onder andere door hun werk te publiceren in het Talent Issue van Foam Magazine. Het werk van de kunstenaars wordt samengebracht in een reizende groepstentoonstelling, die te zal zien zijn rond beurzen als Photo London en op locaties waar professionals en verzamelaars binnen de fotografie samenkomen.

De 13e editie van de Foam Talent Call opent 1 febuari en loopt tot en met 17 maart 2019. Wil je meer weten? Ga naar: foamtalent.com

15 februari – 14 april
Erwin Blumenfeld in Color – His New York Years

Officiële opening 14 februari vanaf 17.30 uur
De Duitse modefotograaf Erwin Blumenfeld (1897-1969) is een van de meest gevierde en best betaalde modefotografen van zijn tijd. Hij werd vooral bekend vanwege zijn oeuvre in zwart-wit, maar de tentoonstelling in Foam richt zich op de kleurenfotografie die hij in zijn periode in New York ontwikkelde (1941-1960) en hem wereldwijde erkenning bezorgde. De unieke stijl van autodidact Blumenfeld is van grote invloed geweest op de modefotografie in tijdschriften als Harper’s Bazaar en Vogue. Foam toont zo’n tachtig kleurenafdrukken, een aantal vintages uit zijn periodes in Amsterdam en Parijs in zwart-wit, vitrines met originele tijdschriften en de een aantal van zijn experimentele fashion films.

15 februari – 28 april
Santu Mofokeng – Stories

Officiële opening 14 februari vanaf 17.30 uur
Vijfentwintig jaar geleden vonden de eerste democratische verkiezingen in Zuid Afrika plaats, gevolgd door de benoeming van Nelson Mandela tot president. Deze historische gebeurtenis markeerde het einde van apartheid: een regime van geïnstitutionaliseerde rassensegregatie dat van 1948 tot 1991 werd gevoerd. Vanaf het begin van de jaren tachtig documenteerde de Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng (1956, Newclare, ZA) het bestaan van arbeiders in de townships en pachtboeren op het platteland. Terwijl propaganda hoogtij vierde, gaven zijn foto’s een ongekend genuanceerd beeld van het leven tijdens apartheid en daarna. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met veelal ongezien werk afkomstig uit het beeldarchief van de fotograaf. Samen verhalen de getoonde werken over de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika.

1 maart 2019 - 31 april
Foam 3h: Eva O' Leary - Happy Valley

Winnaar Outset | Unseen Exhibition Fund
Happy Valley is de bijnaam van de stad State College in de staat Pennsylvania (US), waar de in 1989 geboren Amerikaans-Ierse kunstenaar Eva O’Leary is opgegroeid. Deze plek was geruime tijd hét voorbeeld van hoe het perfecte leven in een Amerikaanse provincie uit zou zien. Een rustige, comfortabele plek waar zowel werk als andere facetten van het leven vooral draaien rond de Penn State University en haar populaire American football-team, de Penn State Nittany Lions. Op haar 18e vertrok O’Leary, maar deze plek blijft in haar werk terugkomen. Op het eerste oog geven de foto’s een fris en kleurrijk beeld van de stad en haar inwoners. De bijna agressieve scherpte van haar werk geeft echter een diep gevoel van ongemak.

15 maart – 5 juni
Scheltens & Abbenes – ZEEN

In het voorjaar van 2019 presenteert Foam de grootste museale solotentoonstelling van het kunstenaarsduo Scheltens & Abbenes tot nu toe. Zij worden beschouwd als Nederlands meest vooruitstrevende hedendaagse stilleven fotografen. Maurice Scheltens (1972) en Liesbeth Abbenes (1970) zijn erin geslaagd een internationale, artistieke praktijk op te bouwen op het kantelpunt tussen opdracht- en autonome fotografie.

22 maart – 10 april
Foam Talent | NEW YORK
Red Hook Labs, Brooklyn
Foam presenteert momenteel de gloednieuwe tentoonstelling Foam Talent 2019, met het werk van een nieuwe generatie beeldmakers in Foam Next Door. Het werk van 20 jonge kunstenaars, geselecteerd naar aanleiding van de Foam Talent Call 2018, gaat dit jaar wederom op tournee en is vanaf 22 maart te zien Red Hook Labs in Brooklyn, New York. Meer informatie volgt binnenkort.

Ook op de agenda voor 2019:
19 april - 5 juni Tyler Mitchell - I Can Make You Feel Good
3 mei - 7 juli Werk uit de prestigieuze collectie van de Deutsche Börse Photography Foundation
16 mei - 9 juni Foam Talent | London Beaconsfield Gallery Vauxhall
14 juni - 4 september Alex Prager – Silver Lake Drive
12 juli - 29 september Dominic Hawgood
6 september - 1 november Foam Talent | Frankfurt