AMSTERDAM - Foam Fotografiemuseum heeft haar programma voor het voorjaar van 2018 bekendgemaakt.

19 januari – 28 maart 2018: Back to the Future - The 19th Century in the 21st Century

De tentoonstelling Back to the Future, the 19th Century in the 21st Century richt zich op het werk van hedendaagse kunstenaars die technieken, methodes en processen toepassen die overeenkomsten vertonen met die van vroeg negentiende-eeuwse fotografen. Deze kunstenaars laten zich niet alleen inspireren door de pioniersjaren van de fotografie, maar borduren hier ook op verrassende wijze op voort.

De tentoonstelling bevat werk van:

Anna Atkins (GB), Sylvia Ballhause (DE), Karl Blossfeldt (DE), Bownik (PL) Matthew Brandt (US), Alfred Brothers (GB), Henry Frères (FR), S.W. Burham (US), William England (SCT), Sam Falls (US), Spiros Hadjidjanos (GR), Thomas Hauser (FR), Nicolai Howalt (DK), Adam Jeppesen (DK), Thomas Mailaender (FR), James Nasmyth (SCT), Taiyo Onorato & Nico Krebs (CH), Johan Österholm (CH), Jaya Pelupessy & Felix van Dam (NL), Warren de la Rue (GB), Lewis M. Rutherford (US), Stephen Thompson (GB), Simon van Til (NL) en verschillende anonieme makers.

19 januari - 1 april 2018: Foam 3h: Theo Simpson - Part and Whole

Tijdens Unseen Photo Fair 2017 werd Theo Simpson (1986, VK) door een internationale jury geselecteerd voor het Outset Unseen Exhibition Fund. Zijn solotentoonstelling Part and Whole in Foam 3h is het resultaat.

Het werk van Theo Simpson valt op door een unieke beeldtaal waarin fotografie gecombineerd wordt met andere vormen van materiele expressie zoals sculptuur en site-specific werk. Zijn directe woonomgeving in Noord-Engeland vormt het vertrekpunt voor zijn conceptuele kunstwerken, waarin hij reflecteert op de relaties tussen ideologieën, economieën, industrieën en landschappen.

2 februari - 15 april 2018: Lucas Foglia - Human Nature

Human Nature is een serie in elkaar grijpende verhalen over onze relatie met de wildernis; over de natuur, mensen, overheid en wetenschap. Lucas Foglia (1983, VS) navigeert behendig tussen het beeld van de wilde natuur als fata morgana en als realiteit. In zijn foto’s zien we mensen die zich helemaal onderdompelen in de natuur, van haar profiteren, haar bestuderen en koesteren maar ook mensen die de natuur vernietigen, of zich er ternauwernood in staande houden.

16 februari – 15 april 2018: The activist photography of Jacob Riis - The Other Half

In 1870 arriveerde de Deense immigrant Jacob Riis (1849-1914) op eenentwintig jarige leeftijd en platzak in New York. Hierdoor voelde hij zich betrokken bij de slechte leefomstandigheden van de inwoners van de Lower East Side. Riis groeide uit tot een belangrijk journalist en sociaal-hervormer. Daarnaast wordt hij tegenwoordig beschouwd als één van de grondleggers van de documentaire fotografie.

Riis was een journalist en sociaal-hervormer in het New York van rond de eeuwwisseling. Hij zette de camera in om de miserabele omstandigheden waarin de allerarmsten leefden, die hij aantrof in de sloppenwijken van de Lower East Side, vast te leggen. Hij gebruikte de beelden als illustratie bij lezingen en boeken in een poging daarmee deze erbarmelijke situatie te veranderen en was daarmee een pionier op het gebied van de fotojournalistiek.

Ook op de agenda voor 2018 o.a.:

  • Foam Talent New York - 22 maart t/m 8 april
  • Foam Talent Londen - 16 mei t/m 10 juni
  • Foam Talent Frankfurt, Daniëlle van Ark, topstukken uit de Artur Walther Collection, Samuel Gratacap, Masahisa Fukase en meer.

Foam is dagelijks open van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur