AMSTERDAM - Samuel Gratacap - Les Invisibles
recommended: Thomas Albdorf - Room With a View
OPENING donderdag 14 juni, 17.30 uur
Binnenkort: Artur Walther Collection | Foam 3h: Stelios Kallinikou
September-maart 2019: Masahisa Fukase | Foam Collectie | Paul Mpagi Sepuya | Daniel Shea | FOOD - Feast for the Eyes

15 juni - 9 september 2018 | OPENING donderdag 14 juni, 17.30 uur
Samuel Gratacap - Les Invisibles
Samuel Gratacap (1982, FR) volgt sinds 2007 het leven van Afrikaanse vluchtelingen en migranten en is sindsdien in omgekeerde volgorde hun routes af gaan leggen rondom de Middellandse Zee. Zijn wegen zijn gebaseerd op getuigenissen van migranten die hij heeft leren kennen en contacten die hij via-via opdoet. Gratacap’s werk gaat over territoria van beweging: de oversteek van landgrenzen, de wachtruimtes voor dagloners, de gevangenis, maar ook over de wegen naar een hernieuwde identiteit. Hij gaat verder dan de meeste nieuwsmedia en stuit daarbij op erbarmelijke omstandigheden die de economie rondom migratie onthullen - van mensensmokkel tot slavernij.

Foam presenteert een selectie aan werken die Gratacap in de afgelopen tien jaar heeft gemaakt op diverse plekken, van Lampedusa tot Tunesië, Libië, en weer terug naar Europa via het Italiaanse vasteland. De tentoonstelling omvat zowel foto’s als videowerken en audiofragmenten. Hoewel de kunstenaar onderzoeksmatig te werk gaat, is zijn fotografische benadering tot zijn onderwerpen gevoelig en intuïtief. Zijn esthetiek is zowel poëtisch als conceptueel en varieert van analytische reflecties tot integere portretten. In Foam is naast de serie Empire (2012-2014) een veelheid aan eerdere en recentere series en videowerken naast elkaar te zien. Enkelen daarvan worden nu voor het eerst aan het publiek getoond.

15 juni - 9 september 2018 | OPENING donderdag 14 juni, vanaf 17.30 uur
recommended: Thomas Albdorf - Room With a View
Thomas Albdorf (1982, Oostenrijk) combineert klassieke fotografische genres met moderne visuele technieken. Zijn landschappen en stillevens zijn ongegeneerd esthetisch, maar zijn gebruik van het medium fotografie is uiterst conceptueel. Middels analoge en digitale technieken bewerkt hij online gevonden foto’s van hardnekkige visuele clichés (een berglandschap, een ondergaande zon) – om deze vervolgens te onderwerpen aan beeldherkenningssoftware en automatische beeldgeneratie. Het resultaat is even herkenbaar als surrealistisch. Met zijn montages stelt Albdorf stereotypering in onze digitale online beeldcultuur aan de kaak.

Recommended
Deze tentoonstelling is ontstaan in het kader van het recommended Olympus Fellowship, waarvan Thomas Albdorf een van de eerste drie ontvangers is. Het fellowship stelt jonge beeldmakers in staat om nieuw werk te creëren en op internationaal niveau te exposeren. Het fellowship wordt georganiseerd door Olympus, Haus der Photographie / Deichtorhallen Hamburg, Fotografie Forum Frankfurt (FFF) en Foam. De Fellows van 2018 zijn Thomas Albdorf (1982, Oostenrijk), Nadja Bournonville (1983, Zweden) en Lilly Lulay (1985, Duitsland).

Event: panel discussion
Op vrijdag 15 juni organiseert Foam een paneldiscussie waarbij de drie jonge recommended fotografen in gesprek gaan met Marcel Feil, artistiek directeur bij Foam | Aanmelden kan hier

OPENING EN PREVIEW | 14 juni 2018

Op donderdag 14 juni worden de tentoonstellingen publiek geopend in bijzijn van de kunstenaars. U bent welkom vanaf 17.30 uur. Voor pers is er gelegenheid tot voorbezichtiging op donderdag tussen 10.00 en 15.00 uur. Voor een preview, afspraak en/of interviews met de kunstenaar of curator kunt u contact opnemen met de Press Office of tel. 020 5516500.

OOK OP DE AGENDA:

29 juni - 29 augustus 2018
Structures of Identity - Photography from The Walther Collection
Structures of Identity laat zien hoe fotografen uit verschillende perioden en diverse culturen de kracht van het portret gebruikten om stereotype ideeën over gender, ras, status en nationaliteit te bevestigen of juist kritisch te onderzoeken. In de tentoonstelling ligt de nadruk op de relatie tussen zelfbeeld en sociale identiteit zoals dat door middel van fotografie is vastgelegd. Foam presenteert een selectie fotowerken uit de fameuze collectie van de Duits-Amerikaanse verzamelaar Artur Walther (1948).

29 juni - 2 september 2018
Foam 3h: Stelios Kallinikou - Studies in Geolog y
Voordat de jonge fotograaf Stelios Kallinikou (1985, Cyprus) kunstenaar werd, studeerde hij archeologie in Thessaloniki, Griekenland. Deze fascinatie voor natuur en materie komt tot uiting in zijn werk.

7 september - 12 december 2018
Masahisa Fukase - Private Scenes
Masahisa Fukase werkte vrijwel uitsluitend in series, waarvan sommige in de loop van meerdere decennia tot stand kwamen. Zijn onderwerpen waren persoonlijk en intiem: gedurende de jaren figureerden onder meer zijn vrouw Yoko, zijn stervende vader, zijn kunstenaarsvrienden en geliefde kat Sasuke in nu eens speelse, dan weer melancholische beeldverhalen. De fotograaf richtte de lens ook regelmatig op zichzelf. Samen vormen de werken een unieke visuele biografie van een van de meest radicale en experimentele fotografen van zijn generatie.

14 september - 18 november 2018
Works from the Foam Collection

14 september - 18 november 2018
Paul Mpagi Sepuya

23 november - 20 februari 2018
Daniel Shea - Winnaar Foam Paul Huf Award 2018

21 december 2018 - 6 maart 2019
Food - Feast for the Eyes