AMSTERDAM - De bewerking van Vergeef ons is de derde regie van Guy Cassiers in een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en het Antwerpse Toneelhuis. Een schrijnende schets en humoristisch beeld van een maatschappij die haar eigen waarden onderuithaalt: alle hoekstenen ervan – gezin, familie, vriendschap – staan onder druk en zijn aan herdefinitie toe. Een soap-op-scène met een hoge dosis absurditeit.


De Amerikaanse schrijver A.M. Homes (1961) kwam ter wereld onder een moeilijk gesternte. Haar moeder was een jonge single die een affaire had met haar veel oudere baas. Homes kwam in een adoptiegezin terecht. Haar biologische ouders ontmoette zij pas toen ze eenendertig was. Mag het verwonderen dat in haar boeken de betekenis van familie – en de afwezigheid daarvan – vaak voorwerp van onderzoek is? Haar recentste roman Vergeef ons gaat niet toevallig van start op Thanksgiving, het Amerikaanse familiefeest bij uitstek. Alles begint met een flirt tussen Harold Silver, een historicus van middelbare leeftijd, en de vrouw van zijn broer Georges. Kort daarop veroorzaakt Georges (opzettelijk?) de dood van een echtpaar bij een auto-ongeval. In een kliniek wordt zijn toerekeningsvatbaarheid onderzocht. Harold begint ondertussen een affaire met zijn schoonzus. Wanneer Georges uit de kliniek ontsnapt en het overspel ontdekt, slaat hij zijn vrouw dood. Harold wordt vervolgens door zijn eigen vrouw verlaten.

Nu de familie helemaal aan diggelen ligt, is Harold gedwongen om verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen ontfermt hij zich over de kinderen van zijn geïnterneerde broer, hij neemt ook nog eens de overlevende zoon van het bij het ongeval omgekomen echtpaar in huis. Harold slaagt erin, bijna ondanks zichzelf, een nieuw samengestelde familie te creëren.