AMSTERDAM - Het werk Hand Stack is toegevoegd aan de tentoonstelling Francis Alÿs – Children's Game in Eye Filmmuseum. Het korte filmische werk is nummer 21 in de serie Children's Game van de Belgisch-Mexicaanse kunstenaar Francis Alÿs. Hij heeft Hand Stack speciaal gemaakt voor de tentoonstelling in Eye. Ook is Alÿs' nieuwe film Sandlines toegevoegd aan het programma, en is er een gratis middag voor kinderen op 19 februari. Daarnaast zijn Alÿs en Eye overeengekomen dat alle Children's Games en een groot aantal van Alÿs' performatieve werken in de collectie van Eye zullen worden opgenomen. Alÿs won in 2018 de Eye Art & Film Prize.

Nieuwe werk in de tentoonstelling
Francis Alÿs' Hand Stack is de nieuwste film in zijn serie Children's Games en is recent toegevoegd aan de tentoonstelling Francis Alÿs – Children's Game in Eye. In Hand Stack zien we hoe vier jongens rondom een grote steen hun handen op elkaar stapelen. Om de beurt is het de kunst om de juiste hand bovenop te leggen. Al snel legt de goede volgorde het af tegen intens spelplezier.


Kids Only! Spelen met film
Omdat niemand spelen beter begrijpt dan kinderen zelf, organiseert Eye op 19 februari vanaf 14:30 een gratis middag voor kinderen met een ouder of begeleider. Na een ontvangst met wat lekkers bezoeken ze in groepen de tentoonstelling. In de Arena kunnen kinderen ondertussen spelen met film, bijvoorbeeld door hun eigen schaduwspel te maken. Er zijn ook een paar eregasten. Kinderburgemeester van de Gemeente Amsterdam Ilias Admi is aanwezig en Hakim Traïdia verzorgt een verassingsoptreden.

Sandlines
In Eye is ook de eerste lange speelfilm van Francis Alÿs te zien, Sandlines, die net tijdens het International Film Festival Rotterdam en het filmfestival van Sundance is vertoond. De kinderen van een bergdorp in de buurt van Mosul bootsen een eeuw Iraakse geschiedenis na, van het geheime Sykes-Picotverdrag dat in 1916 werd ondertekend, tot het terreurgebied opgericht door de Islamitische Staat in 2016. De kinderen duiken in het verleden om vat te krijgen op hun heden. Vertoning in Eye: di. 25 feb, 19:15

Opname in de Eye-collectie
Francis Alÿs en Eye zijn overeengekomen dat na afloop van de tentoonstelling alle Children's Games en een groot aantal van Alÿs' performatieve werken in de collectie van Eye Filmmuseum zullen worden opgenomen. Het gaat om bijna veertig werken waaronder iconische werken als Something Making Something Leads to Nothing (1997), Cuentos patrióticos (1997), When Faith Moves Mountains (2002) en The Green Line (2004).

Ook Reel/Unreal (2011), de film die Alÿs in Kabul maakte en die nu ook in Eye te zien is, zal in de collectie van het museum worden opgenomen.

Over de tentoonstelling
Nog tot en met 8 maart presenteert Eye Filmmuseum een grote tentoonstelling rond de Belgisch-Mexicaanse kunstenaar Francis Alÿs. Alÿs is vooral bekend geworden door zijn speelse oeuvre, dat tegelijkertijd geëngageerd en poëtisch is. Zijn werken zijn fantasievolle en rijke observaties van het dagelijkse leven op soms politiek-geladen momenten en plekken. In Eye wordt in een grote, ruimtelijke opstelling zijn indrukwekkende serie Children's Games getoond, over kinderspelen die over de hele wereld worden gespeeld. Sinds 1999 is dit een gestaag uitdijende groep korte filmische werken, met Hand Stack als meest recente toevoeging.