AMSTERDAM - Vrijdag 20 oktober is de feestelijke opening van het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas. Dit is de nieuwe uitvalbasis van het Van Eesteren Museum. U bent hier welkom voor excursies, lezingen en exposities.

“Met dit paviljoen worden we nog meer een museum vóór en over heel Nieuw-West”, vertelt directeur Anouk de Wit. “Het Van Eesteren Museum is ontstaan in 2007 toen een deel van tuinstad Slotermeer werd aangewezen als beschermd stadsgezicht. In dit ‘buitenmuseum’ gaven vrijwilligers rondleidingen over de bijzondere ruimtelijke opzet van de tuinstad. In 2010 kwam er een expositieruimte in Broedplaats de Vlugt bij: ook het ‘binnenmuseum’ van het Van Eesterenmuseum was toen een feit.” Het Van Eesteren Museum organiseert naast allerlei excursies ook lezingen, ontvangt scholen en er zijn wisselende exposities.

Buitenmuseum, binnenmuseum, museumwoning

In 2012 werd om de hoek de Van Eesteren Museumwoning ingericht, waar de jaren vijftig letterlijk en figuurlijk beleefd kunnen worden, compleet met Bruynzeel-keuken, Tomado-boekenrek en kolenkachel. Met het paviljoen aan de Sloterplas breidt het Van Eesteren Museum de activiteiten uit. “Nog steeds zijn we een buitenmuseum. Onze wandelingen en andere excursies bestrijken nu een groter gebied. En we hebben nu een prachtig Paviljoen met een interessante expositie als uitvalsbasis. In het hart van de Westelijke tuinsteden. Ook interessant voor Amsterdammers binnen de ring trouwens.”

Van Eesteren tekende al een paviljoen op deze plek

Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren was de man die het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) voor Amsterdam bedacht. Dit plan kwam in 1934 tot stand en betekende uiteindelijk de realisatie van de Westelijke Tuinsteden, Buitenveldert en delen van Noord en de Watergraafsmeer. Van Eesteren tekende in 1939 al een paviljoentje op deze plek aan de Sloterplas. Van Eesteren Directeur De Wit: “In gedachten zag Van Eesteren Amsterdammers flaneren van het paviljoen aan de Oostoever naar deze plek op dit bastion aan de Noordoever. Met dit lucht-licht-en-ruimte paviljoen van hout en glas maken wij nu die droom waar.”

Vanaf 22 oktober open voor publiek

Het nieuwe Van Eesteren Paviljoen is het nieuwe vaste onderkomen van het Van Eesteren Museum. Met meer ruimte voor tentoonstellingen, debatten, workshops en educatie. Het Paviljoen wordt vrijdag 20 oktober feestelijk geopend, door onder meer wethouder Kajsa Ollongren en stadsdeelbestuurder Ronald Mauer. Het Paviljoen is vanaf zondag 22 oktober open voor publiek, elke donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Vanaf die datum is ook de Van Eesteren Museumwoning in Slotermeer weer te bezoeken.

Meer info

Kijk voor meer informatie over alle activiteiten van het Van Eesteren Museum op de website: www.vaneesterenmuseum.nl.